Koninklijke onderscheiding voor Amsterdamse UMC-arts Eshuis

Anesthesioloog Jan Hendrik Eshuis van het Amsterdam UMC is donderdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Het Parool
null Beeld

Locoburgemeester Simone Kukenheim reikte de onderscheiding uit op Eshuis’ laatste werkdag voor zijn pensioen. Vanwege de coronamaatregelen moest de ceremonie in aangepaste vorm worden gehouden.

Eshuis werkte zijn hele carrière in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Binnen de afdeling Anesthesiologie staat hij bekend als vakman en leermeester. Hij vervulde onder meer een sleutelrol bij de ontwikkeling en uitvoering van de opleiding van anesthesie assistenten tot Sedatie Anesthesie Medewerkers.

Dagchirurgie

Ook stond Eshuis aan de wieg van de dagopname van maximaal acht uur. Hij werd in de jaren tachtig gevraagd een academische afdeling voor dagchirurgie op te zetten en te leiden. Waar tot die tijd alleen nog gezonde patiënten op de dagchirurgie werden geholpen werd dat al snel toegankelijk voor een grote groep patiënten die voor kleine ingrepen onder het mes moesten.

Eshuis kreeg wereldwijd bekendheid met zijn aanpak. ‘Hiermee heeft hij een blijvende en belangrijke invloed gehad op de dagchirurgische zorg,’ aldus de gemeente Amsterdam in een persbericht.

Meer over