PlusReportage

Koningin bezoekt BovenIJ ziekenhuis: ‘We zijn nu beter voorbereid’

Koningin Máxima sprak donderdagmiddag met artsen van het BovenIJ ziekenhuis over de zorg tijdens de tweede golf. Drie ex-coronapatiënten vertelden over hun ervaringen. ‘Ik zit er eigenlijk nog middenin.’

Hanna Bijl
Het bezoek staat in het teken van de gevolgen van de coronapandemie voor de reguliere zorg. Beeld ANP
Het bezoek staat in het teken van de gevolgen van de coronapandemie voor de reguliere zorg.Beeld ANP

Verbeelden we het ons, of moet onze koningin even een traantje wegknipperen? Het zijn dan ook aangrijpende verhalen, die de ex-coronapatiënten van het BovenIJ ziekenhuis deze middag vertellen.

“Die eenzaamheid is zo erg, dat kun je je gewoon niet voorstellen,” zegt Sonja Wierink-Weitz (62). Onder de blik van de koningin krijgt ze het even te kwaad. “Het ergste was toen mijn zoon afstudeerde, die heeft 14 jaar hard gewerkt, en dan kun je hem niet eens een knuffel geven.”

Koningin Máxima is op werkbezoek in het BovenIJ-ziekenhuis in Noord. Om te horen hoe het coronavirus ervoor heeft gezorgd dat de digitale zorgverlening een vlucht nam en om te spreken over de toekomst van de zorg ná coronatijd. Maar vooral om te praten met ervaringsdeskundigen: de patiënten die middenin de eerste golf zaten en de artsen die nu ook in de tweede golf alles in goede banen proberen te leiden.

Mevrouw Wierink-Weitz uit Noord zat bij de eerste groep coronapatiënten in Nederland. “We waren met een groep van 18 op wintersport geweest in Oostenrijk. Toen we terugkwamen voelden we ons al snel ziek, maar in die periode waren er nog geen testen hè?” Tegen de koningin: “Ik ben vijf dagen doodsbang geweest dat mijn man het niet zou overleven, of dat ik er zelf aan onderdoor zou gaan.”

Nasleep

Joke Pastijn (61) uit Noord liep het virus op tijdens haar werk in de gehandicaptenzorg. “Ik heb in totaal tien weken binnen gezeten, maar ik ben niet opgenomen geweest, dat wilde ik echt niet. Als je die mensen zo op hun buik ziet liggen denk je, daar kom je nooit meer uit.”

Vooral de nasleep van de ziekte valt haar tegen, vertelt ze aan de koningin. “Ik zit er eigenlijk nog middenin. Ik werk nu weer vier uur per week, maar die klachten blijven: dan weer vermoeidheid, dan valt een deel van je spieren ineens uit.” Niet te snel weer te veel willen, drukt de koningin haar op het hart.

Welke lessen zijn er geleerd uit de eerste golf, vraagt de koningin zich af. “Toen was er echt een paniekgevoel, en kwam er een enorme golf patiënten op ons af,” zegt longarts Jan-Willem Kroon. “Nu zijn we beter voorbereid, de normale zorg kan meer doordraaien.”

Kim de With, IC-verpleegkundige: “We weten nu meer van het ziektebeeld en de protocollen zijn duidelijker. Maar het team is ook vermoeider. In de lente kregen we veel hulp van andere afdelingen, omdat een groot deel van de reguliere zorg nu doorgaat is dat minder.”

Een belangrijk verschil is dat covidpatiënten nu meer bezoek mogen hebben, vertellen de artsen aan de koningin. Agressie naar het zorgpersoneel hangt daar ook vaak mee samen. De With: “Als het slechter gaat met een patiënt willen mensen graag afscheid nemen. Dan is het soms moeilijk uit te leggen dat er maar weinig mensen bij het bed mogen.”

Met een welwillende koningin praten over de afgelopen maanden, het had de dames uit Noord nog veel langer mogen duren. Ze zijn er na afloop nog een beetje beduusd van: in verband met de veiligheid werden ze pas kort van tevoren op de hoogte gesteld van het gesprek. De koningin was erg geïnteresseerd, vindt mevrouw Wierink-Weitz, maar: “Dit geloven ze thuis natuurlijk nooit!”

Meer over