PlusNieuws

Knelpunten op stroomnet Amsterdam remmen groei bedrijven

Het Amsterdamse elektriciteitsnet kan de groei van de stad en de snelle overgang op groene stroom niet meer bijbenen. In delen van Noord en de haven zijn voor het eerst knelpunten ontstaan, maar meer wijken zullen volgen.

Bart van Zoelen
Het Westelijk Havengebied, met zicht op de windturbines van Vattenfall. Het gebied zit volgens Liander vol. Beeld Hollandse Hoogte
Het Westelijk Havengebied, met zicht op de windturbines van Vattenfall. Het gebied zit volgens Liander vol.Beeld Hollandse Hoogte

Voor het eerst zijn de knelpunten op het Amsterdamse elektriciteitsnet zo nijpend geworden dat netbeheerder Liander ingrijpt. Het netwerkbedrijf ziet zich genoodzaakt om de groei van het elektriciteitsverbruik af te knijpen, in delen van Noord en de haven om te beginnen.

Het gaat om de nieuwe woonwijken Buiksloterham en Overhoeks in Noord en het oostelijke deel van de haven. Pas als de capaciteit van het stroomnet is uitgebreid, wat jaren gaat duren, kan Liander hier weer nieuwe grootverbruikers aansluiten. “Het net zit in die twee gebieden op slot en dat vinden we enorm vervelend,” zegt Daan Schut, als chief transition officer bij het netwerkbedrijf verantwoordelijk voor de overgang op duurzame energie.

Woningbouw niet in gevaar

“Als bijvoorbeeld supermarkten, kantoren of industrie een nieuwe vestiging willen openen of willen uitbreiden dan is daar geen mogelijkheid voor,” zegt Schut. Een distributiecentrum in de haven heeft te horen gekregen dat een uitbreiding niet kan doorgaan. Als redenen voor de capaciteitstekorten noemt Liander het snel opgejaagde stroomverbruik door de groei van de economie, woningbouwplannen, digitalisering en de overgang op duurzame energie.

De maatregelen die Liander vandaag aankondigt voor Noord en de haven hebben geen gevolgen voor bewoners en bedrijven kunnen blijven rekenen op het vermogen dat ze nu krijgen. Wel waarschuwt Liander alvast dat het op meer plekken in de stad dringen wordt op het stroomnet. Voor huishoudens betekent het dat de wachttijden oplopen als ze bijvoorbeeld een laadpaal willen voor hun elektrische auto of een zwaardere aansluiting voor een warmtepomp.

Voor het opgelopen stroomverbruik wordt gemakkelijk gewezen naar de snelle opkomst van datacenters, maar de knelpunten worden ook door andere grootverbruikers veroorzaakt, zegt Schut. “Normaal komt er eens in de twee jaar eentje bij. Het afgelopen jaar waren het er vier, zoals een kantoor, een hotel en een logistiekbedrijf dat verduurzaamt.”

De woningbouw in de Buiksloterham en Overhoeks komt niet in gevaar. Daarvoor is genoeg capaciteit vrijgehouden. Probleem is hier dat meer woningen dan gedacht elektriciteit gebruiken voor hun verwarming. Om de knelpunten op te lossen breidt Liander hier het elektriciteitsnet uit, maar dat duurt nog tot begin 2023.

In de haven wil Liander een nieuw verdeelstation bouwen, maar dat staat er pas in 2026. Tot die tijd hoopt het netwerkbedrijf knelpunten weg te nemen door met grootverbruikers in gesprek te gaan. Kunnen ze hun stroomgebruik bijvoorbeeld meer uitsmeren over de dag?

Niet kunnen bijbenen

Liander spreekt van een landelijk probleem. Ook in in Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad zijn knelpunten ontstaan en op het platteland heeft Liander aanvragen voor wind- en zonneparken moeten afwijzen. Voor een oplossing richt het netwerkbedrijf zich tot het nieuwe kabinet. Liander wil dat bij de planning van wijken en wind- of zonneparken eerder wordt stilgestaan bij het elektriciteitsnet. Ook worstelt Liander met een groot tekort aan technici op de arbeidsmarkt. De netbeheerder krijgt bijval van de gemeente, die zich zorgen maakt over woonwijken die nog gebouwd moeten worden.

Twee jaar terug waarschuwde Liander zelf dat de overgang op duurzame energie in Amsterdam kan leiden tot een vervijfvoudiging van het elektriciteitsverbruik tot 2050 en een overbelast stroomnet in een derde deel van de stad. Nu lijkt het netwerkbedrijf toch nog overrompeld. “We steken de hand in eigen boezem,” zegt Schut. “We investeren al jaren miljoenen in verbetering van het net. Vijf jaar geleden was dat 500 miljoen. Dit jaar 900 miljoen. Maar de ontwikkelingen zijn nog sneller gegaan dan wij kunnen bijbenen.”

Meer over