Nieuws

Klokken Westertoren luiden al weken niet, maar hulp is onderweg

Hoe laat het is? De klokken van de Westertoren vertellen het je niet. Ze luiden al weken niet meer en reparatie is hard nodig. Maar daarop is het volgens de gemeente nog tot het einde van de week wachten.

Het Parool
De klokken van de Westertoren luiden al weken niet.  Beeld Mats van Soolingen
De klokken van de Westertoren luiden al weken niet.Beeld Mats van Soolingen

“Ik leef met de klok van de Westertoren,” zegt Ingrid van Alderwegen. Ze woont al 40 jaar aan de Keizersgracht, om de hoek van de Westermarkt. “Die maakt mij wakker op de juiste tijden en ook als ik ’s nachts wakker ben weet ik hoe laat het is zonder daarvoor op een klok te hoeven kijken.”

Maar een paar weken geleden stopten de klokken er opeens mee. Van Alderwegen merkte het ‘zo ongeveer na Sinterklaas’. Deze week sprak ze een surveillant van de Westerkerk erop aan, maar die wist van niets. “De klok slaat gewoon, zei ‘ie. Het was toen een paar minuten voor vijf, dus ik bleef maar eventjes staan. Om vijf uur hoorden we toch echt niets luiden.”

Hulp is onderweg

Reparatie van de klokken bleek nodig, maar daarover gaat de Westerkerk niet. “De toren is niet van de kerkelijke instantie, maar van de gemeente Amsterdam. De gemeente weet ervan en diegene die dat moet repareren is op de hoogte gesteld,” vertelt Elka Bak, coördinator van de Westerkerk.

En dus stapte Van Alderwegen naar de gemeente. Die kwamen met de reactie dat de organisatie die verantwoordelijk is voor de onderhoud de kerkklokken op afstand heeft uitgeschakeld wegens computerproblemen. De verwachting van de gemeente is dat deze problemen in de loop van de week worden opgelost en de klokken het tegen het einde van de week weer gaan doen.

Omwonenden merkten dat de klok van de Muiderkerk in Oost iets achterliep.

Kerkvoorzitter Arjan Spit (53) zegt dat het bijna is opgelost. Hij kan alleen geen garantie geven dat de juiste tijd op de klok te zien blijft.

Meer over