KLM sluit nieuwe ingrepen bovenop het saneringsakkoord niet uit

KLM sluit nieuwe ingrepen niet uit, bovenop de sanering die het bedrijf nu uitvoert. De forse ingrepen waarbij 4500 arbeidsplaatsen vervallen, 15 procent op kosten wordt bezuinigd en het merendeel van de KLM’ers fors inlevert kunnen volgens de maatschappij niet voldoende zijn.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

KLM bereikte donderdag na weken onderhandelen alsnog een saneringsakkoord met alle acht vakbonden, inclusief die van de piloten, over bezuinigingen op lonen en arbeidsvoorwaarden. Die maken deel uit van een bezuinigingsronde waarop 15 procent van de kosten wordt bespaard.

Maar verdere reducties zijn volgens de maatschappij niet uit te sluiten ‘vanwege de diepte en de omvang van de crisis’. KLM werkt nog aan plannen om de kosten verder terug te brengen, onder meer door in te grijpen in haar vloot.

Nieuwe ingrepen vallen onder het sociaal plan waarover KLM donderdag ook een overeenkomst heeft gesloten met de vakbonden. Dat is in eerste instantie bedoeld voor de circa 1500 KLM’ers die nu gedwongen ontslag boven het hoofd hangt.

Terugkeergarantie

Zij krijgen tot anderhalf jaar salaris mee en hulp bij het zoeken naar ander werk. Er komt weer een vrijwillige vertrekregeling waarbij ook deeltijdontslag mogelijk is. Ook geldt in sommige gevallen gedurende twee jaar een terugkeergarantie als KLM later weer personeel nodig zou hebben. De regeling geldt tot 2025.

Na het vakbondsakkoord heeft KLM het bezuinigingsplan donderdagavond op de valreep aan het kabinet overhandigd. Die zal het nu beoordelen. KLM moet onder meer kosten schrappen om zicht te houden op de resterende miljoenenleningen uit een steunpakket van in totaal 3,4 miljard euro.

“Het is goed voor KLM en haar werknemers dat er overeenstemming is,” aldus minister Wopke Hoekstra van Financiën. “Dit is de eerste stap op weg naar herstel. Er moet veel gebeuren. Niet alleen om deze crisis te overleven maar ook voor een financieel gezonde toekomst.”

Meer over