Kleine minnen op Damrak

De Amsterdamse aandelenbeurs liet vrijdag een klein verlies zien. Ook de andere Europese beurzen gingen licht omlaag.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Een opleving van de Chinese export hield de verliezen beperkt. Beleggers keken verder uit naar de start van het cijferseizoen, dat later op de dag in de Verenigde Staten wordt afgetrapt met de resultaten van de Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Well Fargo.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 559,90 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 806,95 punten. Frankfurt en Parijs verloren tot 0,2 procent. Londen won 0,1 procent.

Randstad
Uitzender Randstad profiteerde van een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch en voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 1 procent. Telecomconcern KPN en supermarktbedrijf Ahold Delhaize noteerden ex-dividend en zakten 3,9 en 2,8 procent.

Bij de kleinere bedrijven daalde Fagron 2,8 procent. De toeleverancier aan apotheken heeft de stijgende lijn van vorig jaar in de eerste maanden van dit jaar voortgezet. De handelsupdate kende volgens analisten van KBC Securities geen verrassingen. Volgens kenners van ING grepen beleggers de cijfers aan om winst te nemen na de recente sterke opmars van het aandeel.

Pharming
Pharming verloor 2,9 procent. Het Leidse biotechbedrijf lapt volgens concurrent Shire het wettelijke verbod op publieksreclame voor geneesmiddelen aan zijn laars, meldde Het Financieele Dagblad (FD). Om Pharming tot de orde te roepen, heeft Shire een rechtszaak aangespannen.

In Madrid daalde Santander 1 procent. De Spaanse bank wil het resterende belang van 25 procent in zijn Mexicaanse dochter terugkopen om zijn positie op de lucratieve Zuid-Amerikaanse markt te versterken. Santander bracht het onderdeel in 2012 in Mexico naar de beurs. In Londen kelderde handelsplatform Plus500 ruim 35 procent na een tegenvallende kwartaalupdate.

De euro was 1,1284 dollar waard, tegen 1,1262 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs tot 63,79 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer en werd verhandeld voor 70,95 dollar per vat.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over