Nieuws

Kappers laten licht aan uit protest tegen sluiting

In kapperszaken door heel Nederland brandde vanavond licht. Met de protestactie #lichtaanvoordathetuitgaat vragen de kappers zo aandacht voor de schrijnende situatie in de branche. Vanwege de langdurige sluiting zitten ze met de handen in het haar.

Marlie van Zoggel
Personeel van kapperszaak Mogeen sluit de deur met het licht aan. 

 Beeld ANP
Personeel van kapperszaak Mogeen sluit de deur met het licht aan.Beeld ANP

Ook in Amsterdam deden kappers mee aan de actie, die donderdag plaatsvond van 18.00 tot 20.00 uur. Zo liet kapperszaak Mogeen haar licht branden. Niet om mensen te knippen en kleuren, maar om te pleiten voor meer financiële hulp.

Half december moesten alle kapperszaken opnieuw hun deuren sluiten vanwege de coronamaatregelen. Met de actie #lichtaanvoordathetuitgaat willen kappers laten zien dat ze niets liever willen dan weer aan het werk gaan, voordat het licht in hun zaken definitief uit moet.

Klanten verliezen

De actie is een initiatief van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. De noodkreet is volgens hen nodig omdat de financiële overheidssteun voor de branche ‘bij lange na niet toereikend is’. “Oproepen om meer maatwerk voor de steun hebben geen gehoor gekregen bij de politiek”, zo stelt de vereniging.

Bovendien vrezen kappers klanten te zullen verliezen nu Duitsland heeft aangekondigd dat kapperszaken per 1 maart weer open mogen. In België kunnen mensen sinds afgelopen weekend weer bij de kapper terecht. De Belgen riepen Nederlanders overigens eerder op om niet naar hen te komen voor een knipbeurt, om drukte te voorkomen.

Meer over