Kantoor van advocaat Jan-Hein Kuijpers in Centrum beschoten

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Een kantoorpand in de Falckstraat in het centrum is in de nacht van donderdag op vrijdag of vroeg in de ochtend beschoten. Het gaat om het kantoor van Kuijpers & Nillesen Advocaten, waar onder meer Jan-Hein Kuijpers werkt.

Het Parool

De politie kreeg vrijdagochtend vroeg een melding. “Bij aankomst werd een kogelinslag in het raam aangetroffen,” aldus een woordvoerder. Een deel van de straat is afgezet en de recherche doet ‘uitgebreid onderzoek’.

Er is zeker één kogelgat in een raam naast de voordeur te zien. Het advocatenkantoor was vrijdagochtend niet bereikbaar voor een reactie.

Ahmet G.

Kuijpers staat een kleurrijk bestand aan cliënten bij. Zo is hij de advocaat van grote drugshandelaars zoals de onlangs gearresteerde Roger P., alias ‘Piet Costa’, die als één van de grootste Nederlandse spelers op de internationale cocaïnemarkt wordt beschouwd. Ook vertegenwoordigt hij Ahmet G. – die in maart vorig jaar een poging tot liquidatie overleefde in Amstelveen-Westwijk.

Uit de ‘Hollandse netwerken’ heeft hij ook meerdere belangrijke Amsterdamse cliënten, zoals Danny K. en mensen die voor hem werken zoals Peter R. – die in 2015 zwaargewond raakte bij een liquidatiepoging in Diemen. In het verleden was hij ook enige tijd de advocaat van Willem Holleeder, maar niet in de veelvoudige liquidatiezaak waarin de crimineel inmiddels tot levenslang is veroordeeld.

De politie kan nog niet zeggen in welke hoek de dader moet worden gezocht.

Derk Wiersum

Frans Knüppe, algemeen deken van de advocatenorde, zegt in een reactie dat hij het incident ‘heel ernstig’ vindt. “Al eerder maakten de moord op advocaat Derk Wiersum en de aanslag op advocaat Philippe Schol duidelijk dat advocaten bij de uitoefening van hun beroep concrete risico’s kunnen lopen,” aldus Knüppe. “Het is van het grootste belang dat advocaten hun belangrijke werk, een onmisbaar onderdeel van een rechtsstaat, veilig kunnen doen.”

Derk Wiersum, raadsman van de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, werd op 18 september vorig jaar bij zijn huis in Buitenveldert doodgeschoten. Schol werd op 6 november vanuit een rijdende auto beschoten in zijn woonplaats Gronau (Duitsland), terwijl hij zijn hond uitliet. Hij raakte gewond. Het kantoor van Schol is gevestigd in Enschede.

Heeft u meer info, reageer dan via de tiplijn van Het Parool.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Meer over