Nieuws

Kabinet stelt onderzoek in naar klokkenluiderkwestie bij de NPO rond wethouder Rijxman

D66-wethouder van Amsterdam en voormalig NPO-baas Shula Rijxman is onderwerp van onderzoek door het Rijk. Het kabinet laat onderzoek doen naar de gang van zaken rond de melding van een klokkenluider bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Het Parool
Shula Rijxman was voor haar wethouderschap bestuursvoorzitter bij de NPO. Beeld Jakob van Vliet
Shula Rijxman was voor haar wethouderschap bestuursvoorzitter bij de NPO.Beeld Jakob van Vliet

Dat schrijft minister Robbert Dijkgraaf (Cultuur) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een klokkenluider met een melding over constructies waarmee het salarisplafond in de publieke omroep zou worden ontweken. BNR meldde recent dat de klokkenluider in contact werd gebracht met de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marjan Hammersma. Zij had een privérelatie met toenmalig NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman. Als de klokkenluider dit had geweten, was die persoon volgens BNR nooit naar het ministerie gestapt met signalen over hoge salarissen bij de publieke omroep.

De Auditdienst Rijk (ADR) gaat zich volgens Dijkgraaf buigen over de vraag ‘hoe er is gehandeld in deze situatie en hoe dit zich verhoudt tot de rijksbrede en departementale regels en procedures en codes bij dergelijke meldingen.’ De dienst verwacht hier tot de tweede helft van juli voor nodig te hebben.

Rijxman zegt dat ze niet door de klokkenluider is benaderd en ook niet is geïnformeerd over het bestaan van de klokkenluider of de misstanden bij de NPO. Verder wil ze op dit moment niet reageren op het onderzoek, laat een woordvoerster namens haar weten.

Hammersma zei eerder in tegenstelling tot de klokkenluider dat het signaal wel degelijk is opgepakt. In een verklaring zegt ze dat ze het gesprek ‘in alle vertrouwen gevoerd’ heeft en de kwestie alleen met de minister heeft gedeeld. “Ik houd privé en zakelijk altijd gescheiden en dat is ook hier zo geweest.”

‘In strijd met NPO-code’

Volgens Rijxmans opvolger als bestuursvoorzitter van de NPO, Frederieke Leeflang, heeft ze mogelijk in strijd gehandeld met de gedragscode van de NPO, die stelt dat voorkomen moet worden dat persoonlijke belangen met die van de NPO verstrengeld raken. Zelf stelde Rijxman dat ze nooit een geheim heeft gemaakt van haar vriendschap met de hoogste ambtenaar op het ministerie, aldus BNR.

De Tweede Kamer vroeg eerder al een debat aan over de kwestie. Dijkgraaf wil eerst een feitenonderzoek buiten zijn ministerie om en vraagt daarvoor de Auditdienst Rijk. ‘Deze casus vraagt om zorgvuldig handelen van mijn zijde,’ aldus Dijkgraaf. De minister besluit de brief door te benadrukken dat de voor hem onbekende klokkenluider welkom is voor een gesprek.

Meer over