John van den Heuvel: bivakmuts en cryptotelefoon gevonden in auto

Het lijkt er op dat John van den Heuvel donderdag al een tijdje werd achtervolgd door motorscooters en mogelijk ook een tweede snelle auto. In de auto van de verdachte zijn onder meer een bivakmuts en meerdere telefoons, waaronder een cryptotelefoon, gevonden. Dat zei Van den Heuvel zaterdag in het tv-programma RTL Boulevard.

ANP
Op donderdag werd Mourad O. aangehouden op de snelweg A2 vanwege een dreigende situatie rond John van den Heuvel.   Beeld ANP
Op donderdag werd Mourad O. aangehouden op de snelweg A2 vanwege een dreigende situatie rond John van den Heuvel.Beeld ANP

Op de A2 tussen Maarssen en Breukelen werd Mourad O. aangehouden vanwege een dreigende situatie rond de misdaadverslaggever. “De indruk bij mijn beveiligers was dat we al gevolgd werden vanaf Amsterdam door twee motorscooters,” zei Van den Heuvel. Er kwam een snelle auto bij en daarna mogelijk nog een, vertelde de misdaadverslaggever. Ook nadat er was aangegeven dat er afstand gehouden moest worden, bleef de auto volgens Van den Heuvel hard achter hen rijden.

Hij is erg geschrokken, vertelde hij. “Ik denk niet meteen aan een aanslag, maar ik vind het wel een raar verhaal. De dingen die in de auto zijn gevonden en de achtergrond van de verdachte zijn niet heel geruststellend,” zei de misdaadverslaggever.

Mourad O.

Mourad O., de 36-jarige man uit Utrecht die vastzit, wordt verdacht van het voorbereiden van een ernstig misdrijf waar acht jaar of meer gevangenisstraf op staat. Hij komt zeer in de marge voor in het dossier van het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In het voorjaar van 2021 is hij verhoord als getuige. Hij beriep zich toen op zijn verschoningsrecht en zweeg.

De advocaat van de verdachte liet zaterdag weten dat hij niet in de gaten had dat Van den Heuvel in de auto zat. Hij reed volgens haar te hard en ‘misschien ook te dicht op auto’s’. Volgens Veerle Hammerstein heeft haar cliënt vanaf het begin verklaard dat hij van zijn werk kwam. Na een stopteken van de politie zou hij meteen zijn gestopt. Hij ‘heeft meegewerkt aan het onderzoek’, aldus de advocaat. “In zijn auto zijn geen strafbare goederen aangetroffen.”

Van den Heuvel wordt beveiligd in verband met zijn werk voor onder meer De Telegraaf. Eind 2018 liep hij zodanig veel gevaar dat hij drie maanden niet aan de slag kon bij RTL Boulevard, waar hij duiding geeft rondom misdaadzaken. Ook na de moord op zijn collega Peter R. de Vries afgelopen zomer verscheen hij enige tijd niet in het programma.

De moord op De Vries heeft mogelijk te maken met de rol die hij had als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengoproces. Eerder zijn ook de onschuldige broer en advocaat van kroongetuige Nabil B. vermoord.

Meer over