PlusAchtergrond

Jeugdtrainingen onder voorwaarden hervat: ‘Geen ouders langs de lijn’

Vanaf volgende week mag de Nederlandse jeugd weer buiten sporten, al zijn er wel wat regels. Niet douchen, geen partijtjes, en de 13- tot en met 18-jarigen moeten 1,5 meter afstand houden. Hoe gaan Amsterdamse sportclubs dat organiseren?

Mairin van der Beek
Amsterdamse sportclubs mogen vanaf 29 april onder voorwaarden de jeugdtrainingen hervatten. Beeld ANP
Amsterdamse sportclubs mogen vanaf 29 april onder voorwaarden de jeugdtrainingen hervatten.Beeld ANP

Bij AVV Swift wordt vanaf aankomende woensdag weer gevoetbald. “Aangezien we de eerste weken nog in de meivakantie zitten, zal er met name overdag worden getraind om de drukte zoveel mogelijk te verspreiden,” zegt verenigingsmanager Leo Gooyers. “Ook blijven kantine en kleedkamers dicht en wordt er thuis gedoucht.”

De leden tussen de 13 en 18 jaar zullen nog even moeten wachten, want Swift wil ze pas vanaf 11 mei ontvangen. “Voor het trainen op 1,5 meter afstand wordt op dit moment gewerkt aan een protocol. Op deze manier voetballen is natuurlijk lastig.” Waar vooral goede afspraken over moeten worden gemaakt zijn de ouders, vindt Gooyers. “Zij mogen niet op het sportpark komen, en dus alleen hun kind kunnen afzetten en ophalen.”

Voetbalvereniging De Meer kampt met dezelfde uitdaging, vertelt bestuurslid Maurice Diemers. “Het is een grijs gebied hoe je het met de ouders regelt. We zijn op dit moment bezig een protocol op te stellen. Waarschijnlijk zullen alleen trainers op het terrein mogen komen, en ouders niet.” Dat brengt wel moeilijkheden met zich mee, aldus Diemers. “Zelf train ik bijvoorbeeld de allerkleinsten. Als een van hen iets overkomt, zijn er geen ouders aanwezig.”

Wachten op richtlijnen

Een bestuurslid van Atletiek Vereniging 1923 laat weten dat de jeugd vanaf volgende week weer mag komen trainen, zij het onder voorwaarden. “We wachten nog op de richtlijnen van de Atletiekunie, maar in principe laten we de jeugd tot en met 12 jaar weer op hun eigen tijden trainen. Voor de oudere groepen moet nog blijken hoe we dat gaan regelen, maar atletiek heeft wel de mazzel dat het een sport is waarbij er makkelijker afstand kan worden bewaard.”

Er moet gedurende de tijden waarop wordt getraind iemand aanwezig zijn die de toiletbezoeken regelt, die zorgt dat ‘niet iedereen het materiaalhok induikt’ en die de toegang voor de ouders regelt. “We willen niet dat deze bijkomende taken bij de trainer komt te liggen.”

Jeugd op de grote velden

De jeugdleden van hockeyvereniging Pinoké kunnen op grote velden gaan trainen in plaats van de reguliere halve veldjes, zegt voorzitter Astrid Ventevogel, en tijdens de meivakantie wordt er overdag getraind om mensen te spreiden. “De oefeningen tijdens de trainingen voor de 13- tot en met 18-jarigen worden beperkt om grote afstand te kunnen behouden.”

Oudere trainers komen voorlopig niet naar Pinoké en ouders zijn voorlopig niet welkom langs de lijn. “Ouders zijn gewend hun kinderen af te zetten en dan op het terras te gaan zitten, maar dat gaat nu helaas niet door.”

Aangepast boksen

“Voor de vechtsport is het lastig afstand te bewaren, dus daar moet goed op worden gelet,” vindt hoofdcoach van Amsterdams Boks Centrum Raymond Joval. Voor de jeugd tussen de 12 en 18 jaar is daarom een aangepast trainingsprogramma in de maak.

Het aantal leerlingen per training wil hij verminderen, zodat er kan worden gezorgd voor genoeg bewegingsruimte. Ook bij de bokslessen worden ouders niet toegelaten en wordt er een strak tijdsschema aangehouden zodat vertrek en aankomst van de leden niet met elkaar overlapt.

Maatregelen rondom corona

In de persconferentie van afgelopen dinsdag is bekendgemaakt dat sportclubs vanaf 29 april hun trainingen voor de jeugd tot en met 18 jaar weer mogen hervatten. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen weer sporten zoals ze gewend zijn, al zijn er toch wat zaken anders. Zo kunnen zij waarschijnlijk geen ouders langs de lijn verwachten en ook moet er thuis worden gedoucht.

Hetzelfde geldt voor de jeugd van 13 tot en met 18 jaar, al moet deze groep ook 1,5 meter afstand van elkaar bewaren. Iedereen met klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid moet thuisblijven, ongeacht de leeftijdsgroep.

Meer over