Jaarwisseling Amsterdam: geweld tegen hulpverleners fors toegenomen

Medewerkers van de gemeente vegen op Nieuwjaarsdag op het Rembrandtplein de rommel van de viering van de jaarwisseling op.  Beeld ANP
Medewerkers van de gemeente vegen op Nieuwjaarsdag op het Rembrandtplein de rommel van de viering van de jaarwisseling op.Beeld ANP

De jaarwisseling in Amsterdam is onrustig verlopen. Het aantal incidenten was vergelijkbaar met vorig jaar, maar hulpverleners zijn vaker in hun werk belemmerd - soms zo ernstig dat ze zich moesten terugtrekken.

Het Parool

‘De sfeer richting hulpverleners was geregeld grimmig,’ aldus de hulpdiensten in een persbericht. Volgens de hulpdiensten zijn hulpverleners bekogeld met vuurwerk en hebben personen zich verzet tijdens hun arrestatie. ‘Dat de agressie zich ook richt tegen die personen die te hulp schieten is schandalig en onacceptabel,’ aldus de hulpdiensten. Meerdere agenten zijn gewond geraakt, er zijn een aantal verdachten aangehouden. De politie heeft iets meer aanhoudingen verricht dan vorig jaar.

Naast de agressie tegen hulpverleners waren er meerdere steekincidenten in Amsterdam, waarbij gewonden zijn gevallen, en zijn er schoten gelost in de lucht. Er zijn personen aangehouden, waarbij vuurwapens zijn aangetroffen.

Illegaal feest

De politie beëindigde verder een illegaal feest aan de Hornweg en trad op aan de Burgemeester van Leeuwenlaan toen een groep van ongeveer 100 jongeren brand stichtte en voor een grimmige sfeer zorgde. Hier zijn meerdere aanhoudingen verricht, waarna de rust terug keerde, aldus de hulpdiensten.

De brandweer rukte meer dan honderd keer uit voor spoedeisende incidenten. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Wel zijn er meer voertuigen in de brand gevlogen en was er een grote brand in een papierloods in het Westelijk Havengebied.

Ook werden op het Leidseplein de clubs Jimmy Woo, Lovelee en Nova korte tijd ontruimd vanwege een brand op de bovenverdieping van het pand van de Chicago Social Club. Hierbij vielen geen gewonden, de brand was snel onder controle. De Chicago Social Club blijft zeker nog de hele week dicht.

Het aantal ambulanceritten lijkt te zijn afgenomen in vergelijking met vorig jaar.

Vorig jaar was de jaarwisseling voor de hulpdiensten drukker dan een jaar eerder. Vooral voor de brandweer die 295 keer uitrukte, was het een drukke nacht. Ook het aantal containerbranden nam toen fors toe.

Ziekenhuizen druk met vuurwerkslachtoffers

Nederlandse ziekenhuizen zijn woensdag druk met het behandelen van vuurwerkslachtoffers. Onder de slachtoffers is een 3-jarig kind, dat gewond raakte toen vuurwerk in de capuchon terechtkwam. Verder waren er veel alcoholvergiftiging, vooral bij jongeren.

Amsterdamse ziekenhuizen hadden volgens AT5 de handen vol aan vuurwerkslachtoffers. Bij het UMC Amsterdam, locatie AMC, was het ‘relatief druk’. Bij het ziekenhuis hebben zich personen met oogletsel en letsel aan handen en vingers gemeld. Er zijn enkele amputaties uitgevoerd.

Ook bij het OLVG, UMC locatie VUmc en het BovenIJ is het een drukke dag. Later deze week komen de ziekenhuizen met exacte cijfers over het aantal gewonden. Aan NH Nieuws meldden Noord-Hollandse ziekenhuizen dat het erg druk was, maar dat er niet veel meer vuurwerkslachtoffers waren dan vorig jaar.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, dat vorig jaar nog negen patiënten met brandwonden zag, heeft deze jaarwisseling zeven mensen binnengekregen met verwondingen die zijn veroorzaakt door vuurwerk. In het bij het ziekenhuis horende brandwondencentrum ging het om drie slachtoffers, onder wie het 3-jarige kind. Het kind ligt nog in het Brandwondencentrum. Hoe het met de peuter gaat, kon de woordvoerder van het ziekenhuis niet zeggen.

Korpschef Akerboom: ‘Geweld is onacceptabel’

Tijdens de jaarwisseling is tegen politieagenten opnieuw meer geweld gebruikt. Dat zegt korpschef Erik Akerboom. Tijdens de vorige jaarwisseling bedroeg het aantal incidenten tegen politiemensen 59. Akerboom heeft nog geen exacte cijfers. De politie gebruikt een nieuwe, mobiele registratie van geweld tegen agenten. Daarom zijn er nu nog geen aantallen bekend.

Akerboom noemt het geweld tegen agenten onacceptabel. “Brandweermensen zijn tijdens bluswerkzaamheden belaagd met vuurwerk en stenen en moeten beschermd worden door de ME. Dit mag nooit normaal worden.”

De korpschef pleit voor het vieren van een ander soort oud en nieuw. “We moeten alleen nog maar veilig siervuurwerk gaan verkopen waar niet meer mee gegooid kan worden. Daarnaast moeten we alleen nog grote gezamenlijke evenementen gaan houden waar vuurwerk wordt afgestoken, en harder straffen om deze trend doorbreken”.

Meer over