Nieuws

Instagramfoto’s uit vluchtelingenkamp Moria te zien in Amsterdamse musea

Komende zomer zijn, zodra de musea weer open mogen, foto’s van het Instagramaccount Now You See Me Moria te zien in het Stedelijk Museum en Foam. Het gaat om beelden die zijn gemaakt door bewoners van het vluchtelingenkamp Moria in Griekenland.

Het Parool
Now you see me Moria. Beeld Qutaeba
Now you see me Moria.Beeld Qutaeba

Zo’n 30.000 mensen volgen het account, dat in augustus vorig jaar is opgezet door de jonge Afghaanse vluchteling Amir en de in Amsterdam woonachtige, Spaanse beeldredacteur Noemí. Een maand eerder verwoestte een brand het kamp, waarna de bewoners werden verplaatst naar het vervangende kamp Kare Tepe. Die plek staat nu bekend als Moria 2.

‘Afgezien van de brand in september vorig jaar, komen er nauwelijks beelden in het nieuws. De foto’s tonen het dagelijkse leven in het kamp, de erbarmelijke omstandigheden maar soms ook beelden van een onverwachte schoonheid,’ stellen de musea. Ook het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is van plan de beelden tentoon te stellen.

In Moria leven duizenden vluchtelingen en migranten onder erbarmelijke omstandigheden zonder duidelijk toekomstperspectief. Het kamp is al jaren overbevolkt, omdat Europese lidstaten het niet eens kunnen worden over de verdeling van migranten over verschillende landen voor opvang.

De drie culturele instellingen willen elk vanuit een eigen invalshoek de beelden van het account een nieuw platform bieden, schrijven ze in een persbericht. Naast de foto’s zelf zullen er ook posters te zien zijn van grafisch ontwerpers. Zo’n 460 grafisch ontwerpers maakten in februari posters gebaseerd op de beelden Now You See Me Moria. De beelden worden ook tentoongesteld in buitenlandse musea, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Portugal.

Meer over