Inleveractie levert 3300 wapens op, 212 in regio Amsterdam

Een landelijke inleveractie gericht op jongeren heeft vorige week in totaal 3300 wapens opgeleverd. Bij de Politie Eenheid Amsterdam werden 212 wapens en 603 stuks munitie ingeleverd.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Jongeren leverden allerlei soorten wapens in, meldt het ministerie van Justitie op basis van een voorlopige telling. In de regio Amsterdam-Amstelland gaat het om 86 messen, 32 overige steekwapens, 29 vuurwapens en 65 overige wapens, zoals alarmpistolen en gas- en pepperspray. Binnen de gemeente Amsterdam werden 75 wapens, voor het merendeel steekwapens, en 102 stuks munitie ingeleverd.

"We zijn blij dat al deze wapens van de straat zijn,” meldt een politiewoordvoerder. Het doel van de inleveractie, die ruim een maand geleden werd gelanceerd, was om het aantal wapens op straat te verminderen. Het motto: ‘Drop je knife, doe wat met je life’. Een week lang konden wapens worden afgestaan zonder een straf te riskeren.

Machetes

Landelijk leverde de actie ‘ruim 2000 messen, 200 andere steekwapens, bijna 500 vuurwapens en 600 overige wapens’ op, meldt het ministerie. In die laatste categorie ging het vooral om slag- en stootwapens. Verder werden machetes, vlindermessen en zelfgemaakte steekwapens afgestaan. Ook werden er munitie, boksbeugels en nepwapens zijn ingeleverd.

Het ministerie hoopt dat jongeren duidelijk is gemaakt dat het ‘niet normaal en erg gevaarlijk’ is om met een wapen over straat te gaan. Het kabinet acht dat nodig om het aantal zware geweldsmisdrijven met soms dodelijke afloop te verminderen.

Meer over