Nieuws

Initiatiefnemer Holocaust Namenmonument benoemd tot Officier

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, is voor zijn jarenlange inzet voor het Holocaust Namenmonument benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Femke Halsema overhandigde Grishaver de onderscheiding.

Het Parool
Jacques Grishaver ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Halsema.  Beeld Gemeente Amsterdam
Jacques Grishaver ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Halsema.Beeld Gemeente Amsterdam

Het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat werd op 19 september door Grishaver en koning Willem-Alexander onthuld. Het monument herdenkt alle Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben en bestaat uit 102.000 bakstenen, met daarin de namen gegraveerd van de vermoorde Nederlandse Joden, Roma en Sinti.

“Het monument staat er. En het doet precies wat het moet doen,” zei initiatiefnemer Grishaver bij de onthulling. “Het ontrukt al die uit het leven verwijderde mensen aan de vergetelheid. 102.000 mensen die stuk voor stuk een grote belofte waren voor de toekomst.”

Ridder

Grishaver (1942, Amsterdam) voerde jarenlang een juridische strijd voor het monument. Hij kreeg te maken met protesten en juridische procedures van omwonenden, die tot aan de Raad van State doorprocedeerden.

Grishaver kreeg in 2006 al de onderscheiding Ridder (een graad lager dan Officier) voor zijn inspanningen bij het Auschwitz Comité. In 2018 kreeg de Amsterdammer het Gouden Ereteken van Verdienste voor de Republiek Oostenrijk, onder meer voor zijn strijd tegen antisemitisme, racisme en uitsluiting.

Meer over