PlusReportage

In de Arena werden zorgstudenten extra in het zonnetje gezet

Om zorgstudenten in deze zware tijden voor de zorg een hart onder de riem te steken, kregen eerstejaars en afgestudeerden dit keer in de Arena hun papiertje. ‘Het is sowieso een taaie opleiding.’

Lennart van Der Deure
Hbo-studenten verpleegkunde die hun propedeuse gehaald hebben of helemaal zijn afgestudeerd, kregen hun diploma donderdag feestelijk uitgereikt in de Johan Cruijff Arena. Vanwege de moeilijke start door de coronapandemie werd er extra uitgepakt.  Beeld Dingena Mol
Hbo-studenten verpleegkunde die hun propedeuse gehaald hebben of helemaal zijn afgestudeerd, kregen hun diploma donderdag feestelijk uitgereikt in de Johan Cruijff Arena. Vanwege de moeilijke start door de coronapandemie werd er extra uitgepakt.Beeld Dingena Mol

Waar normaal gesproken Ajaxsupporters hun favoriete club aanmoedigen, is een deel van de Johan Cruijff Arena nu gevuld met trots klappende familieleden. De dj draait aanstekelijke muziek terwijl de in pak of jurk gestoken eerstejaars hbo-verpleegkundestudenten per tiental worden opgeroepen om hun propedeuse te ondertekenen. Eerder gingen degenen die na vier jaar helemaal zijn afgestudeerd de eerstejaars al voor.

Joris Kouwenberg (19) is een van de gelukkigen die zijn propedeuse heeft gehaald: “Dit is echt een feestje.”

Het is fris in het stadion, maar er heerst een op en top uitgelaten sfeer. De eerste spreker tijdens de uitreiking is opleidingsmanager Corine Latour. Ze prijst de leerlingen voor hun inzet, zeker tijdens de enorme druk die de coronapandemie al tijden op de zorg legt. En denk ook aan al dat digitale leren, waar zorgstudenten net als andere studenten mee geconfronteerd zijn.

Miranda Koning is naast verpleegkunde­docent ook studiebegeleider. Ze vertelt hoe taai het eerste jaar studie is geweest voor de studenten. Praktijkonderwijs kon bij uitzondering doorgaan, maar dan wel op een nogal ongebruikelijke manier. Naast de verplichte mondkapjes moesten studenten bijvoorbeeld over de afdeling aan de wandel met levensgrote spatschermen op wielen.

Meedraaien op de ic

Student Kouwenberg is blij dat hij wel in het ziekenhuis mee heeft kunnen werken. “Zo konden we toch oefenen. Het is sowieso een taaie opleiding waarvoor je hard moet werken.”

Dat het anders is geweest dan in ‘normale tijden’, beaamt Basia Hermse (23), die na vier jaar nu helemaal is afgestudeerd. “Tijdens mijn laatste jaar heb ik stage gelopen en dat was hard werken. Het was wel vreemd dat studenten niet met het zorgpersoneel tegelijk gevaccineerd werden, omdat we stagiairs waren. Maar er werd wel verwacht dat we meedraaiden op de ic.”

Voltijdstudent Aria Sadegphoor (21) houdt naast haar propedeuse ook een bos bloemen vast. “Met thuisstudie moest je jezelf er wel echt toe zetten. Mijn zus dacht soms dat ik een beetje aan het niksen was achter mijn laptop, omdat je natuurlijk ook niet zoveel anders te doen hebt. Ik ga nu mijn tweede jaar in, maar ken eigenlijk nog niemand. Het is daarom echt leuk dat dit is georganiseerd.”

Wethouder Simone Kukenheim (Zorg) heeft de studenten toegesproken. “Fantastisch hoe deze studenten in het zonnetje worden gezet, zeker omdat ze natuurlijk een bizarre tijd achter de rug hebben.” De uitreiking in de Arena is bedacht bij wijze van aanmoediging, omdat meer zorgpersoneel nu en de komende jaren hard nodig zal zijn.

Werkdruk

Kukenheim stelt dat de zorgstudenten een pittige tijd hebben en hebben gehad door de pandemie. Daarom heeft de gemeente vanaf het begin af aan in samenwerking met de GGD nazorg aangeboden aan verschillende opleidingen voor studenten die bijvoorbeeld bij een stage heftige dingen hebben meegemaakt, vertelt ze. Ook is het beroepsonderwijs gesteund met materialen, zoals laptops. Voor de toekomst is het de bedoeling om de zorgstudies nog meer te verbeteren. Zo is voor de mbo-opleiding verpleegkunde een project opgezet in het voormalig Slotervaartziekenhuis: het zogenoemde Health Experience Centre, dat vandaag de deuren opent. Het biedt straks mogelijkheden om de werkdruk in de zorg beter te combineren met het tegelijkertijd opleiden van een stroom nieuwe studenten.

Studenten van het mbo kunnen er oefenen en vaardigheden opdoen die je normaal leert op de werkvloer. Kukenheim: “Het is in beginsel voor mbo-studenten, maar volgens mij is het een heel goed idee om te kijken of je er ook met deze hbo-verpleegkundestudenten aan de slag kan.”

Overigens heeft de pandemie niet geleid tot minder studiesucces: 43 procent (voltijd) en 98 procent (deeltijd) van de studenten heeft de propedeuse behaald, vergelijkbaar met eerdere jaren.

Meer over