IJshockeyclub baalt van uitbreiding Jaap Edenbaan

IJshockeyclub Amsterdam Tigers is niet blij met het besluit om de Jaap Edenbaan en de ijshal uit de breiden op de huidige plek in Oost. Noord en Zuidoost waren favoriet.

Michiel Couzy
Jaap Edenbaan Beeld anp
Jaap EdenbaanBeeld anp

Vorige week maakte de gemeente bekend dat de Jaap Eden ijsbaan inclusief hal uitbeidt op de huidige locatie in sportpark Middenmeer in Oost. Een verhuizing naar Noord of Zuidoost is overwogen, maar viel af.

Daar is Amsterdam Tigers niet erg gelukkig mee, zegt voorzitter Ben van Duin. De ijshockeyclub maakt gebruik van de ijshal die ook bij Jaap Eden hoort en dus ook in oost blijft. "Wij trekken sporters uit de regio en die moeten straks weer over de Middenweg om hier naartoe te komen. En daarna moeten ze nog een parkeerplek zien te vinden."

Verbaasd
Noord en Zuidoost waren prettiger geweest, vindt de voorzitter; goed bereikbaar met trein of metro en parkeren is daar nog mogelijk. Al eerder had de club laten weten naar sportpark Sloten te willen met een ijshal. Maar die optie is al langer van tafel.

Van Duin is verbaasd dat zijn club niet is betrokken bij het overleg, in tegenstelling tot de stichting achter de Jaap Eden IJsbaan. Amsterdam Tigers is een snelgroeiende club, met inmiddels 350 leden en wil uitbreiden tot zeker 600 leden. Het eerste team speelt in de hoogste divisie.

De club is huurder van de ijshal, net zoals de kunstschaatsers en shorttrack. Het liefst zou Amsterdam Tigers beschikken over een aparte ijshal. De huur stijgt te hard, vorig jaar zeven procent en bovendien is de hal niet altijd beschikbaar, bijvoorbeeld als er wedstrijden zijn op de lange baan. De ijshal is ook open voor schaatsers van de Jaap Edenbaan die naar binnen willen.

"Overal in de wereld staan vrije ijshallen, alleen in Nederland worden ze gekoppeld aan 400-meterbanen. Ik begrijp niet waarom," zegt Van Duin.

Slecht bereikbaar
Wethouder Simone Kukenheim (Sport) verwacht dat één nieuw ijscomplex beter in de behoeftes van de gebruikers voorziet dan kleinere varianten, verspreid over de stad. Ze belooft Amsterdam Tigers te betrekken bij de ontwikkeling van het nieuwe ijscomplex.

Uit onderzoek van de gemeente kwam naar voren dat een ijscomplex in Noord vooral met de auto slecht bereikbaar is. Zuidoost heeft als nadeel dat het daar veel langer zou duren voordat de nieuwe ijsbaan plus hal klaar zouden zijn.

Lees terug: Jaap Eden ijsbaan breidt uit: 'Stad heeft meer ijs nodig'

Meer over