IJs op grachten hier en daar dik genoeg

Schaatsers in het Vondelpark genieten vrijdag van een koude maar zonnige dag.  Beeld Joris van Gennip
Schaatsers in het Vondelpark genieten vrijdag van een koude maar zonnige dag.Beeld Joris van Gennip

De zon schijnt zondag en het is koud winterweer. Op meerdere plekken in de stad zijn schaatsers het ijs op gegaan, de ene gracht leent zich daar beter voor dan de ander.

Het Parool

Het wordt zondag maximaal 5 graden. De temperatuur in combinatie met af en toe een stevige wind maakt dat de gevoelstemperatuur onder nul kan liggen. Naar verwachting is dit de laatste dag dat er geschaatst kan worden. De schaatsbond KNSB waarschuwde eerder op de dag al om de kwaliteit van het ijs goed te controleren.

Dichtgevroren grachten

Het ijs in de Amsterdamse grachten is in een veel slechtere staat dan op andere plekken, vertelt Rico Schröder van Weeronline. Vrijdag lag er een dunne laag van hooguit een paar centimeter en op verschillende plekken was het water nog open. Na de vorst van afgelopen nachten zijn de grachten in de binnenstad grotendeels dicht.

Daar maken veel mensen dankbaar gebruik van; onder meer op de Prinsengracht en de Bloemgracht wordt het hele weekend al geschaatst. Wel kan het ijs dus dun zijn, en kan het op sommige plekken niet veel mensen tegelijk kan houden. Veilig schaatsen doe je volgens Schröder in het park of op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht ziet ook slechts matige ijsgroei en adviseert om in ieder geval de grachten voorlopig te mijden: ‘Op veel plekken is het niet veilig.’

Van strenge vorst naar dooi

Van zaterdag op zondag is het nog één keer gaan vriezen, maar zondag treedt de dooi in. In het noordoosten van het land zal het nog een dag blijven vriezen en volgt pas op maandag dooi.

Kans op verraderlijke gladheid

Maandag zet de dooi door en stijgt de temperatuur in het hele land boven nul. Het is dan verre van voorjaarsachtig, want het is bewolkt en er wordt neerslag verwacht. Vooral in het noorden, oosten en midden wordt behalve regen ook natte sneeuw en ijzel verwacht, maar ook elders in het land is winterse neerslag niet uitgesloten. Vanwege de kans op verraderlijke gladheid is dit een dag om goed in de gaten te houden als je de weg op moet.

De dagen daarna kan het af en toe wat regenen. De middagtemperatuur stijgt naar 4-9 graden en daarbij hoeven we overdag geen winterse ongemakken te verwachten. In de nacht en vroege ochtend is wel kans op bevriezingsgladheid.

Beetje lente in voorjaarsvakantie

Later in de week neemt de kans op zonnig weer toe en blijft het waarschijnlijk droog. De temperatuur stijgt in regio zuid naar 8-10 graden en in het weekend kan het zelfs 10-14 graden worden. Dat is flink zacht voor de tijd van het jaar en na het koude weer van vandaag lijkt het al een beetje lente. Een belangrijke kanttekening: de verwachting voor het einde van de week is nog wel erg onzeker.

Meer over