Nieuws

HvA levert oorriempjes voor mondkapjes in de zorg

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) maakt oorriempjes van pet-plastic voor mondkapjes. De riempjes zorgen dat de mondkapjes beter blijven zitten. Tot nu toe heeft de HvA er 750 geleverd aan Cordaan en 150 aan de ic-afdeling van het OLVG Oost.

Anne Wijn
De oorriempjes worden met een laserscanner uitgesneden uit pet plastic. Beeld Hogeschool van Amsterdam
De oorriempjes worden met een laserscanner uitgesneden uit pet plastic.Beeld Hogeschool van Amsterdam

Zorgpersoneel van Cordaan merkte dat one size fits all niet voor mondkapjes geldt. Vaak zitten ze niet lekker of glijden van het gezicht af bij het voorover bukken. Daarom nam de zorginstelling contact op met het lectoraat Digital Life aan de HvA, waar men onderzoek doet naar creatieve technologie voor onder meer de gezondheidssector.

Lector Somaya Ben Allouch en de labcoördinator mochten bij hoge uitzondering met de opdracht aan de slag in de ruimte van het Makers Lab van de hogeschool. Ze haalden een bestaand ontwerp van internet en pasten dat net zo lang aan tot de oorriempjes bevielen.

“We snijden ze met een lasersnijder uit pet-plastic,” vertelt Ben Allouch, die zichzelf samen met een collega twee dagen opsloot in het lab om aan de oorriempjes te werken. “Pet-plastic heeft een glad oppervlakte, waardoor het gemakkelijke schoon te houden is.” Het huidige ontwerp is geschikt voor verschillende soorten mondkapjes. Het zorgpersoneel van Cordaan en het OLVG zijn er zo blij mee dat ze direct om meer hebben gevraagd. “Ze zeggen dat ze heel fijn zitten en heel praktisch zijn. Dus de komende dagen duiken we weer het lab in.”

Meer over