Nieuws

Huruy G. (23), verkrachter van Rinia Chitanie, randt verpleegkundige aan in gevangenis

Huruy G., de man die vastzit omdat hij in 2019 Rinia Chitanie uit Buitenveldert verkrachtte en dodelijk mishandelde, heeft in de gevangenis een verpleegkundige aangevlogen. Zij probeerde aan hem te ontkomen nadat hij voor haar neus begon te masturberen.

Het Parool
Huruy G. werd in 2020 veroordeeld tot zes jaar cel en TBS met dwangverpleging voor het verkrachten en dodelijk mishandelen van Rinia Chitanie (68).  Beeld Getty Images
Huruy G. werd in 2020 veroordeeld tot zes jaar cel en TBS met dwangverpleging voor het verkrachten en dodelijk mishandelen van Rinia Chitanie (68).Beeld Getty Images

Dat vertelde het slachtoffer dinsdag tijdens een rechtszaak in Alkmaar, meldt AT5. De vrouw zou in februari 2021 aangifte hebben gedaan.

Het incident gebeurde volgens de stadszender in de spreekkamer van het Justititeel Complex Zaanstad. Het slachtoffer was net een paar maanden werkzaam op de psychiatrische afdeling toen ze G. sprak voor een intake. Tijdens dat gesprek maakte de man de touwtjes van zijn broek los, stak zijn hand in zijn broek en begon te masturberen.

In een poging de kamer te verlaten werd het slachtoffer door G. vastgegrepen. Collega’s die haar hoorden roepen schoten te hulp, waardoor ze uiteindelijk de kamer wist te verlaten. Sinds het incident zit het slachtoffer ziek thuis. In de rechtszaal verklaart ze PTSS te hebben en ‘constant alert te zijn op gevaar’.

Huruy G. zou na het incident ook nog een andere gevangenismedewerker bij haar borsten hebben gegrepen. Zij deed geen aangifte. Volgens zijn psychiater heeft hij dit gedrag sindsdien niet meer vertoond.

Schadevergoeding

De rechtbank bepaalde dat het slachtoffer een schadevergoeding moest krijgen. G. kreeg geen gevangenisstraf opgelegd. Dit zou volgens de officier van justitie ook ‘slechts symbolisch’ zijn als G. in cassatie opnieuw veroordeeld wordt en tbs opgelegd krijgt.

G. werd in 2020 veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en dodelijk mishandelen van Rinia Chitanie (68). De vrouw uit Buitenveldert werd aangevallen door G. toen ze buiten de eendjes ging voeren. Ook in hoger beroep bleef deze straf gehandhaafd. De zaak loopt nog bij de Hoge Raad.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.