PlusReportage

Hulpverlener Said Bensellam runt zijn eigen voedselbank: ‘Narigheid biedt ook kansen’

null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

De bevlogen Said Bensellam distribueert al tijdens de hele lockdown groente en fruit naar behoeftige buurten, met zijn alternatieve voedselbank. Tijdens de ramadan kunnen armen en instanties kosteloos ingrediënten voor hun iftars afhalen via zijn drive-in in Bos en Lommer.

Paul Vugts

Verderop in Amsterdam-West heeft Said Bensellam (49) zijn forse loods vol rolstoelen, ziekenhuisbedden, rollators en aanverwant materieel staan. Als de wereld na corona weer open gaat, zal hij die weer verschepen naar landen als Marokko, Suriname, Aruba, Ghana of Jordanië.

Nu heeft hij zijn grote handen vol aan het project waarop hij zich in maart vorig jaar stortte, toen de coronapandemie uitbrak.

Asielzoekerscentrum

“De burgemeester en één van de wethouders riepen op televisie Amsterdammers op de voedselbank te helpen,” zegt Bensellam, gezeten op een bank onderin het voormalige Elseviergebouw aan de Sara Burgerhartstraat in Bos en Lommer, naast de parkeerplaats die hij van de woningbouwvereniging in bruikleen heeft. “De volgende dag ben ik met een groot team uit mijn netwerk groente en fruit gaan inzamelen die groothandels en andere bedrijven over hadden. De voedselbank bleek alleen donaties te willen, dus ben ik zelf gaan bezorgen.”

De eerste twaalf pallets gingen naar de daklozenopvang van HVO Querido en een asielzoekerscentrum in Zuidoost. Al snel had hij een netwerk van vaste afnemers die uitdelen aan mensen die geen geld hebben of die maaltijden koken voor anderen. “In West, Oost, Zuidoost, Zaandam, noem maar op. We crossen de hele stad door.”

Getrouwen en contacten

Zoals in zijn hele hulpverlenersloopbaan, zet Bensellam – samen met broer Nordin en een vast clubje getrouwen – jongeren in. Die vindt hij via zijn contacten in buurthuizen in onder meer de Indische Buurt, de Dapperbuurt, de Kolenkitbuurt en Zaandam. Met de Badr-moskee, aan de overkant van zijn voedselbank, heeft hij ook een nauwe band.

Op zijn telefoon staan filmpjes van afgeladen vrachtwagens die pallets lossen op zijn terrein. Van uitdeeldagen waarop vrijwilligers lange rijen gevulde boodschappentassen aan nog langere rijen behoeftigen uitdelen. “De ouderen staan in de rij, de jongeren helpen ze.”

Het Parool riep de onorthodoxe ‘weldoener’ Bensellam in 2006 uit tot Amsterdammer van het Jaar. Als straatjongen kwam hij van ver, en reikte hij hoog.

Afgetraind lijf

Hij was een getalenteerd kickbokser een portier van ‘de moeilijkste deur van de stad’ (van club Dino’s, die pas in de ochtend openging en om die reden ook veel lastige klanten trok), en verwierf veel waardering als de fanatieke jongerenwerker die via zijn stichting Karam straatjongens rolstoelen liet opknappen voor Marokko en Suriname, of liet surveilleren en klussen liet doen waardoor ze zelfvertrouwen wonnen.

“Vijftien jaar geleden alweer! Wow!” reageert Bensellam. Sindsdien kende zijn loopbaan in de hulp hoge pieken en diepe dalen, maar hij is er nog en heeft zich nu vol overgave op zijn voedseldistributie gestort – getuigen ook zijn rauwe handen en zijn afgetrainde lijf. “Het is altijd vechten, ook weer om dit neer te zetten. Je kunt niet in de sportschool trainen, hè, ik doe het hier met mijn pallets.”

Iftars

Nu dinsdag de ramadan begint, kunnen een trits organisaties en vijftig geselecteerde gezinnen in Bensellams drive-invoedselbank groente en fruit komen halen voor hun eigen maaltijden of iftars. “Maandagmorgen sta ik al vroeg in de groothandels. Ik zet mijn aanbod in onze whatsappgroepen en ze kunnen komen.”

Bensellam krijgt geen subsidie, maar mag ‘zijn’ terrein kosteloos gebruiken van de woningbouwvereniging. Stadsdeel West laat de troep afvoeren, zoals de container die zich steeds vult met tijdens de selectie afgekeurd groente en fruit.

Kansen in de narigheid

In de nabije toekomst worden de container en feesttent met hulp van het stadsdeel vervangen door twee vaste, geschakelde containers van veertig voet. Daarin komt een gaarkeuken waar maaltijden zullen worden bereid, met daarachter een steviger, vast magazijn.

Bensellam: “Corona brengt veel leed met alle armoede en mensen die geliefden zijn verloren, maar alle narigheid biedt ook kansen. Jongeren die voor ons werken, kunnen wat goeds doen voor een ander en anders naar het leven te kijken.”

Meer over