Hotelschoonmakers voeren actie voor betere arbeidsvoorwaarden

Zo’n honderd hotelschoonmakers verzamelen zich zondag, op de Dag van de Arbeid, bij Hotel Victoria om actie te voeren voor betere werkomstandigheden. Ze eisen onder meer weekendtoeslag, lagere werkdruk en betere arbeidstijden.

Roxane Soudagar
Hotelschoonmakers voor Hotel Victoria in Amsterdam. Beeld Het Parool
Hotelschoonmakers voor Hotel Victoria in Amsterdam.Beeld Het Parool

De actie wordt georganiseerd door FNV Schoonmaak. Hotelschoonmakers hebben het aanzienlijk slechter dan hun collega’s in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, universiteiten en ziekenhuizen, zegt FNV-bestuurder Herrie Hoogeboom. “Gewone schoonmakers krijgen in het weekend 150 procent van hun loon betaald, en op feestdagen 250 procent. Hotelschoonmakers krijgen 150 procent op feestdagen, en ontvangen helemaal geen weekendtoeslag.”

Het gemiddelde uurloon van een hotelschoonmaker ligt tussen de 11,83 en 13,50 euro volgens FNV. Maar het gaat niet alleen om het salaris, zegt Hoogeboom. “Hotels schoonmaken is ontzettend zwaar werk. Velen moeten uiteindelijk met hun werk stoppen vanwege lichamelijke klachten.” Tijdens de pandemie zagen hotels hun omzet kelderen door een gebrek aan toeristen. Dat leidde tot personeelstekorten, en een nog hogere werkdruk voor wie overbleef.

In principe worden de arbeidsvoorwaarden mede bepaald door schoonmaakbedrijven, maar volgens Hoogeboom zijn deze veelal onderdeel van het probleem. “Zij bieden hotels allerlei zaken die onhaalbaar zijn. Bijvoorbeeld dat als een werknemer uitvalt, de collega’s dat werk wel opvangen. Zo behouden ze hun winst over de ruggen van de schoonmakers.”

Per hotelkamer uitbetaald

Hoewel het eigenlijk niet mag, worden schoonmakers vaak nog per hotelkamer uitbetaald, en krijgen ze overuren niet altijd vergoed, meent Hoogeboom. “Ik constateer regelmatig dat mensen ’s ochtends vroeg beginnen en pas ’s avonds laat het hotel kunnen verlaten: dat is een overtreding van de arbeidstijdenwet.”

Met muziek, spandoeken en toespraken vragen de actievoerders zondag aandacht voor deze problemen. Het gaat voornamelijk om vrouwen, velen zijn migranten uit onder meer Oost-Europa en Afrika.

Meer over