Horecagedeelte Andere Koek in de Jordaan niet toegestaan

Bakkerij Andere Koek in de Jordaan mag geen horecagedeelte exploiteren, zo heeft de rechtbank in Amsterdam besloten. De bakker zou zich voornamelijk richten op toeristen en dat mag niet volgens het bestemmingsplan.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

In de bakkerij kunnen klanten hun drankje of broodje nuttigen aan tafels en stoelen. Volgens de gemeente is er sprake van een zogenoemde mengformule: een winkel die ook horeca bevat. Dit mag niet volgens het verbod op toeristenwinkels.

Ook heeft de gemeente geconstateerd dat er in de bakkerij broodjes worden klaargemaakt voor snelle consumptie. Ook dit is niet toegestaan volgens het bestemmingsplan van de bakkerij.

De rechtszaak was aangespannen door de eigenaren om het horecagedeelte toch open te kunnen houden. De eis is ongegrond verklaard door de rechter omdat de eigenaren hadden kunnen weten dat het horecagedeelte in strijd is met het bestemmingsplan van het pand.

Ophef over naam

De bakkerij opende in augustus 2018 haar deuren in de buurt van het Anne Frank Huis onder de naam Anne & Frank. Deze naam zorgde voor ophef waardoor er een naamswijziging van de bakkerij nodig was naar Andere Koek.

Meer over