Honkbalclub TIW-Survivors naar de rechter om verhuizing

De strijd om de soft- en honkbalvelden van TIW-Survivors uit Diemen nadert zijn climax. De vereniging stapt naar de rechter om verlenging van het huurcontract voor de accommodatie af te dwingen, om het voortbestaan van de club te garanderen.

Jesper Roele
De velden van TIW Survivors op sportpark Diemen moeten plaatsmaken voor hockeyvelden. Beeld Marc Driessen
De velden van TIW Survivors op sportpark Diemen moeten plaatsmaken voor hockeyvelden.Beeld Marc Driessen

TIW-Survivors, een club met 220 leden, ligt al ­jaren in de clinch met de gemeente Diemen. Die wil dat de Survivors plaatsmaakt voor hockeyvelden en een trainingsveld voor de voetbalvereniging SV Diemen. De honkbalvelden vragen veel capaciteit van het sportpark en de schaarse ruimte wordt dan beter benut.

Als oplossing hebben de gemeenten Diemen en Amsterdam een verhuizing van de Survivors naar sportpark Middenmeer voorgesteld. Daar kan de club het gecombineerde soft- en honkbalveld delen met OVVO. Maar uit onderzoek van de honk- en softbalbond KNBSB blijkt dat het veld op sportpark Middenmeer onvoldoende capaciteit biedt om alle teams van beide verenigingen te laten sporten zoals ze gewend zijn. Een uitbreiding van de capaciteit door de inzet van extra kunstlicht voor in de avonduren is ­volgens de bond ook onvoldoende. In januari 2019 stelde Diemen de geplande verhuizing daarom nog uit.

Amsterdam en Diemen hebben beide baat bij een verhuizing van de Survivors naar sportpark Middenmeer. Bij hockeyclubs IJburg en Athena in Oost zijn lange wachtlijsten. Met de extra ­capaciteit in Diemen kunnen die wachtlijsten deels weggewerkt worden en meer kinderen sporten.

Ook wil de gemeente Diemen uitvoering geven aan een burgerinitiatief uit 2017. Een groep inwoners vroeg de gemeente daarin om de aanleg van twee hockeyvelden voor de in dat jaar op­gerichte hockeyclub Diemen en kreeg daarvoor veel steun.

Einde verhaal

Initiator van het burgerinitiatief en voorzitter van hockeyclub Diemen, Gideon Swaab, zegt dat de komst van eigen velden voor de vereniging hard nodig zijn. “Bij omliggende clubs zijn de wachtlijsten opgelopen naar 600 tot 1000 personen. Kinderen staan 7 jaar op de wachtlijst voordat ze lid kunnen worden. Dat kan niet en vanuit die gedachte hebben wij de hockeyvereniging opgericht.”

Op dit moment heeft hockeyclub Diemen 205 leden, maar nog geen eigen velden. Leden trainen op de velden van de korfbal- en tennisvereniging en competitie wordt gespeeld op het ­oude terrein van hockeyvereniging Xenios in Sloten. Swaab verwacht dat met de aanleg van de velden de club binnen afzienbare tijd door kan groeien naar 700 leden.

Gregor Rossen, voorzitter van TIW-Survivors, snapt de gedachte achter de plannen van de ­gemeente, maar zegt dat het bij een ver­huizing einde verhaal is voor Survivors. “Op Middenmeer houdt het voor ons op. Vijf van onze seniorenteams kunnen daar dan niet terecht. En dat zijn juist de leden die onze vereniging draaiende houden.”

Rossen zegt dat een verhuizing van OVVO naar Diemen logischer zou zijn. “Dan kunnen op de plek van OVVO twee hockeyvelden aangelegd worden en kunnen wij met z’n allen in Diemen honkballen.”

Dat de club nu naar de rechter stapt, is geen beslissing die van de een op de andere dag is genomen, zegt hij. “We staan met onze rug tegen de muur en betreuren deze stap.” Dat de rechter ook in het nadeel van de Survivors kan beslissen, beseft Rossen goed. “Dat betekent dan het einde van onze vereniging.”

Reacties Diemen en Amsterdam

De gemeente Amsterdam laat weten nog altijd enthousiast te zijn over de komst van de Survivors naar sportpark Middenmeer. Als er definitieve zekerheid is over de komst van de club naar Amsterdam-Oost, zullen er ‘aanvullende investeringen’ worden gedaan om de capaciteit van het veld te vergroten.

Diemen zegt dat de herinrichting van het sportpark daar hard nodig is om ‘zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te geven te sporten’. We hebben ervoor gezorgd dat de honkballers hun sport kunnen blijven beoefenen op een vernieuwd terrein op Sportpark Middenmeer. Dat de club nu naar de rechter stapt, is jammer, maar dat staat hun vrij’.

Meer over