Hoge onderscheiding decorontwerper Keso Dekker

Kostuum- en decorontwerper Keso Dekker is in het Amsterdamse theater Nationale Opera & Ballet benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

ANP
Keso Dekker, die als decor- en kostuumontwerper al ruim 35 jaar een belangrijk stempel drukt op het uiterlijk van de Nederlandse- en internationale dans. Beeld ANP
Keso Dekker, die als decor- en kostuumontwerper al ruim 35 jaar een belangrijk stempel drukt op het uiterlijk van de Nederlandse- en internationale dans.Beeld ANP

Hij kreeg de hoge koninklijke onderscheiding voor ‘zijn bijdrage aan de internationale reputatie van de Nederlandse dans’.

Wethouder Marjolein Moorman reikte hem de onderscheiding uit na de première van Kleines Requiem door Het Nationale Ballet van choreograaf Hans van Manen, waarvoor Keso zowel de kostuums als het decor ontwierp.

Nationale Ballet

De 73-jarige Dekker werkt al sinds 1978 intensief samen met Van Manen wat resulteerde in tientallen gezamenlijk vormgegeven balletten. Behalve voor Het Nationale Ballet ontwierp Dekker decors en kleding voor dansers van het Scapino Ballet Rotterdam, het Nederlands Dans Theater, het Arnhemse balletgezelschap Introdans en ook voor diverse tentoonstellingen, onder meer in het Rijksmuseum.

De Orde van de Nederlandse Leeuw is bestemd voor mensen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van wetenschap of kunst.

Meer over