Hof houdt vast aan tbs voor verkrachter van overleden Chitanie

Het gerechtshof heeft de 22-jarige Eritrese statushouder Huruy G. dinsdag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging en een onvoorwaardelijke celstraf van 6 jaar.

Hanneloes Pen
Rinia Chitanie. Beeld privé-archief
Rinia Chitanie.Beeld privé-archief

G. krijgt de straf wegens mishandeling, verkrachting en doodslag van de 68-jarige, voormalige defensiearts Rinia Chitanie in 2019. De uitspraak van het hof komt overeen met die van de rechtbank vorig jaar.

G., die niet aanwezig was, viel op 21 april 2019 Chitanie aan bij de flat Geervliet in Buitenveldert. Hij sloeg haar op haar hoofd en verkrachtte haar midden op straat. Bewoners van de flat die het incident zagen gebeuren, belden de politie waarna G. direct kon worden aangehouden.

Psychose

De man, die ruim zes jaar in Nederland woont, bekende vrij snel na zijn aanhouding dat hij de vrouw had mishandeld en verkracht. Hij werd uitgebreid onderzocht in een kliniek en sterk verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. G. kampt al lange tijd met psychiatrische problemen. Volgens de deskundigen had hij last van een psychose ten tijde van het voorval. De rechtbank veroordeelde hem tot 6 jaar en tbs.

Zowel G. als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Tijdens de behandeling bij het hof hulde G. zich in stilzwijgen. Hij beantwoordde geen vragen en zei zich niets meer te herinneren. Bij de politie had hij destijds wel alles in detail verklaard en gezegd dat hij zichzelf wegens drankgebruik niet onder controle had.

Slachtoffer Chitanie raakte na het brute geweld in coma en overleed zeven weken later in het ziekenhuis. “De buitengewoon gewelddadige verkrachting heeft de buurt geschokt,” aldus het hof.

Regina Chitanie, zus van Rinia, was bij de uitspraak aanwezig. Zij is tevreden over het vonnis: “Deze man moet behandeld worden. Tbs met dwangverpleging is op zijn plaats. Ik hoop dat hij lang binnen blijft.”

De gedenksteen voor Rinia Chitanie. Beeld
De gedenksteen voor Rinia Chitanie.
Meer over