Amsterdam wereldstad

Hoe Weesp uiteindelijk tóch bij Amsterdam kwam

Nadat duidelijk werd dat zelfstandig blijven voor Weesp écht geen optie meer was, kwam Amsterdam als fusiepartner in beeld.
 Beeld Sjoukje Bierma
Nadat duidelijk werd dat zelfstandig blijven voor Weesp écht geen optie meer was, kwam Amsterdam als fusiepartner in beeld.Beeld Sjoukje Bierma

Sinds 24 maart van dit jaar hoort Weesp bij Amsterdam. Maar de fusie kwam er niet zonder slag of stoot. Eigenlijk zou het stadje aan de Vecht jaren eerder al samengaan met gemeenten in het Gooi. Waarom ging dat op het laatste moment mis? Hoe kwamen ze bij Amsterdam terecht?

Het Parool

In deze aflevering van Amsterdam wereldstad, een podcast van Het Parool, praat presentator Lorianne van Gelder met Paroolverslaggever Patrick Meershoek en oud-hoofdredacteur van het Weesper Nieuws André Verheul over de fusie van Weesp en Amsterdam.

De inwoners zijn volgens Verheul redelijk gelaten over de ‘annexatie’ van het stadje aan de Vecht. Lang zag het er niet naar uit dat Weesp bij Amsterdam zou komen. Sterker nog; Weesp zou in 2012 eigenlijk al met Muiden, Bussum en Naarden fuseren tot de gemeente Gooise Meren, maar werd - tot grote verbazing van Weesp zelf - uiteindelijk buiten de plannen gehouden.

Over de achterliggende reden gaan verschillende verhalen, vertelt Meershoek. “Op het laatste moment heeft de VVD-fractie in de Tweede Kamer de fusie tegengehouden. Volgens boze tongen was dat op instructie van de VVD in Bussum. Het Gooi is toch een vrij deftige omgeving en Weesp is een arbeidersstad. Dat vond men toch niet zo’n goede combinatie.”

Begeerde bruid

Nadat duidelijk werd dat zelfstandig blijven voor Weesp écht geen optie meer was, kwam Amsterdam als fusiepartner in beeld. Niet veel later meldde ook Gooise Meren zich in de strijd, die bij nader inzien toch wel interesse had om met Weesp te samen te gaan.

In de periode die daarop volgde kregen beide gemeenten de kans om Weespers te overtuigen met hun te fuseren. Verheul: “Het afgestoten meisje Weesp werd uiteindelijk een begeerde bruid.”

Welke middelen Amsterdam en Gooise Meren inzetten in de strijd om Weesp en wat deze fusie nou concreet heeft veranderd voor Weespers en Amsterdammers, hoor je in de nieuwe aflevering van Amsterdam wereldstad.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Amsterdam wereldstad

In de nieuwe podcast Amsterdam wereldstad komen onmisbare Amsterdamse thema’s aan bod. Paroolverslaggever en host Lorianne van Gelder neemt luisteraars wekelijks mee, samen met experts van binnen en buiten de krant. Iedere maandagochtend verschijnt een nieuwe aflevering.

In een interview vertellen Van Gelder en eindredacteur Josien Wolthuizen alles over de nieuwe podcast. Lees het hier.

Meer over