Hitte stuwde waterverbruik in Amsterdam flink omhoog

De zomerse hitte van de afgelopen week heeft het waterverbruik opgestuwd. Amsterdam stapte massaal onder de douche om af te koelen, concludeert Waternet.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Uit een grafiek met het drinkwaterverbruik in juni blijkt meteen dat dit meebeweegt met de temperatuur. Nu het weerbericht voor zaterdag opnieuw een tropische dag belooft, kan Waternet dus een nieuwe piek verwachten. Toen de stad begin deze week richting kookpunt ging, kwam in Amsterdam 237 miljoen liter uit de kraan - 21 miljoen liter meer dan op een doorsnee zomerse dag.

‘Sproeischaamte’

Op hete dagen krijgen ook de planten en de tuin meer water. In de week dat het NOS Journaal melding maakte van ‘sproeischaamte’, lijkt Amsterdam daar nog geen last van te hebben. Maar volgens Waternet kwam de piek in het waterverbruik toch vooral doordat Amsterdammers vaker onder de douche gingen. De meeste mensen hebben hier immers geen tuin.

Het is volgens Waternet in elk geval uitgesloten dat het waterverbruik is opgejaagd door de aansporing uit het Hitteplan om meer te drinken. Als alle Amsterdammers een liter extra drinken, kom je in de verste verte niet aan 21 miljoen liter.

Drinkwater

In het oosten van het land is de hitte voor waterbedrijf Vitens reden om op te roepen voorzichtig om te springen met drinkwater. Maar Waternet ziet daar geen aanleiding voor. Er zijn grote regionale verschillen, legt een woordvoerder uit. In het zuiden en het oosten van het land liep het neerslagtekort tijdens de droge zomer van vorig jaar ook veel hoger op.

Zelfs vorig jaar kwam de drinkwatervoorziening bij Waternet geen moment in de problemen. Vanuit de Lek en de Bethunepolder bij Maarssen bleef voldoende water te winnen en de Amsterdamse Waterleidingduinen komen daar nog bij als natuurlijke buffervoorraad in droge periodes.

Maar ook Waternet dringt erop aan dat we bewust omgaan met water. “Geniet van het water, vooral bij deze hitte. Maar verspil het niet.”

Meer over