Nieuws

Halsema vraagt organisatie coronaprotest om dragen ‘gele jodensterren’ te veroordelen

Burgemeester Femke Halsema vraagt de organisatie van het coronaprotest afgelopen zondag ‘om het dragen van gele sterren te veroordelen’. Sommige demonstranten wilden met het dragen van de gele ster de huidige coronasituatie vergelijken met de vervolging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Jesper Roele
Demonstranten liepen zondag door Amsterdam tijdens de manifestatie Samen voor Nederland. De actie richtte zich tegen vrijheidsbeperkende coronamaatregelen en medische apartheid.  Beeld ANP
Demonstranten liepen zondag door Amsterdam tijdens de manifestatie Samen voor Nederland. De actie richtte zich tegen vrijheidsbeperkende coronamaatregelen en medische apartheid.Beeld ANP

“Met afschuw zag ik gisteren mensen die tijdens een demonstratie op de Dam een gele Jodenster op hun kleding droegen,” zegt Halsema. “Ik roep de organisatie van de demonstratie op om het dragen van de ster te ­veroordelen en te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Alle deelnemers aan de demonstratie zouden afstand moeten nemen van dit gedrag.”

‘Apartheid’

Volgens de burgemeester is het leed van de Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog op een geen enkele manier te vergelijken met de problemen die mensen ondervinden van de coronapandemie. “Ons nationaal monument op de Dam herinnert ons nog elke dag aan deze gitzwarte periode in het verleden. Ik roep iedereen op om respectvol om te gaan met deze historisch beladen plek. Dat juist op de Dam mensen het nodig vinden een gele ster te dragen is dieptriest en bijzonder kwetsend voor alle overlevenden en nabestaanden.”

De organisator van de demonstratie, Michel Reijinga, zegt in een reactie op ‘persoonlijke titel en namens Nederland in Verzet’ volledig achter de ­oproep van Halsema te staan. Hij zegt dat zijn ‘opa en oma met een ster op gelopen hebben’. Dus, zo zegt hij ‘op mijn pagina geen ster, geen vergelijkingen’.

“Maar,” zo zegt hij, “ik heb een achterban van meer dan 50.000 mensen en als er dan vijftig tussen lopen met een ster, dan ben ik daar niet blij mee, maar dan kan ik ze dat niet verbieden. Maar in ‘40-’45 is apartheid gecreëerd voor de Joden, en in ‘20-’21 wordt apartheid gecreëerd voor niet-gevaccineerden. Dus ik begrijp die mensen dat ze die vergelijking maken. ­Conform mijn achtergrond is het niet gepast dat ik dat doe. Maar ik begrijp het wel.”

Aron Vrieler, onderzoeker antisemitisme bij Cidi , noemt het dragen van een Jodenster tijdens dit soort ­demonstraties een ‘ernstige bagatellisering van de holocaust’. “Het is kwetsend voor de nabestaanden van de holocaust, maar op zichzelf ook zorgwekkend dat mensen bereid zijn zo ver te gaan zonder na te denken wat dat betekent.” Volgens hem is er van een vergelijking betreffende apartheid ‘in de verste verte geen sprake’. “Het dragen van een jodenster onder deze omstandigheden is niet strafbaar, maar op zichzelf al kwetsend genoeg. De mensen die de ster dragen maken misbruik van leed voor hun ­eigen politieke agenda en dat is ­pervers.”

Gemeenteraad

15 september zal de kwestie ook behandeld worden in de gemeenteraad. Raadslid Annabel Nanninga (JA21) heeft aangekondigd dan mondelinge vragen te willen stellen. Op Twitter zegt ze van de burgemeester te willen ‘weten of dit mag en hoe het zit met de signalering en handhaving’.

Tijdens het protest zondag liepen naar schatting 20.000 mensen mee. De demonstratie was hoofdzakelijk gericht tegen het coronabeleid en de testsamenleving die volgens veel ­demonstranten ontstaat. Ze verzamelden op de Dam en liepen daarna in een grote optocht door het centrum. Zo’n zestig organisaties waren vertegenwoordigd.

Meer over