Halsema vraagt leger om hulp bij beveiliging tijdens het Marengoproces

Burgemeester Femke Halsema vraagt hulp van Defensie voor de beveiliging van de rechtbank in Osdorp. In een brief aan de gemeenteraad schrijft ze dat dit nodig is vanwege de hoge druk op de politie en de Koninklijke Marechaussee.

Het Parool
Zwaarbewapende agenten bij de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp voorafgaand aan een extra zitting in het liquidatieproces Marengo.  Beeld Sem van der Wal/ANP
Zwaarbewapende agenten bij de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp voorafgaand aan een extra zitting in het liquidatieproces Marengo.Beeld Sem van der Wal/ANP

“De toename van hoogrisicozittingen en het nog groter aantal te beveiligen personen dragen er aan bij dat de grenzen van uitputting van de capaciteit van politie en Koninklijke Marechaussee worden overschreden,” aldus Halsema. “De driehoek heeft hier recent over gesproken en ingestemd met het voorstel van politie om defensiebijstand met militairen aan te vragen teneinde de uitputting van mensen en middelen tegen te gaan.”

Volgens Halsema zullen militairen onder leiding van de zogenoemde Bewakingseenheid van de politie in hun eigen tenue worden ingezet tijdens deze hoogrisicozittingsdagen. “Ik wil benadrukken dat het straatbeeld niet wezenlijk verandert, de bewapening is gelijk aan de inzet van de Koninklijke Marechaussee of politie, alleen de kleur van het uniform is anders.”

Meer over