Halsema voert opnieuw alcoholverbod in op de Wallen

Opnieuw wordt de verkoop van alcohol in supermarkten op de Wallen flink ingeperkt om overlast van bezoekers te bestrijden. ’s Avonds geldt een verkoopverbod voor winkels, in de loop van de middag mag daar alleen nog maar lauw bier worden verkocht.

Ruben Koops
Drukte op de Wallen. Op veel plekken geldt al een verbod op het nuttigen van alcohol.  Beeld Amaury Miller
Drukte op de Wallen. Op veel plekken geldt al een verbod op het nuttigen van alcohol.Beeld Amaury Miller

Burgemeester Femke Halsema kondigde de strengere regels donderdag aan tijdens een debat met de gemeenteraad. Op de Wallen geldt in veel straatjes en bij meerdere grachten al een verbod op het nuttigen van alcohol. Maar door het overweldigende aanbod van bier, wijn en sterke drank in de talloze minisupermarkten en Albert Heijns, wordt dat verbod met voeten getreden.

Nu steeds meer coronamaatregelen worden opgeheven, wordt het ook snel weer drukker op straat in het Wallengebied. Vooral in de zomermaanden is ‘hoeren loeren’ met een flesje bier in de hand een populaire bezigheid van bezoekers. Naarmate er meer wordt gedronken neemt ook de bereidwilligheid af om afstand te houden, zegt Halsema.

Daarom gaan vanaf komend weekend, net als vorig jaar, beperkingen gelden. Zo wordt de verkoop van alcohol, de horeca uitgezonderd, van donderdag tot zondag verboden tussen 22.00 uur ’s avonds en 4.00 uur ’s nachts.

Lauw bier

In een extra poging om te voorkomen dat bezoekers in de loop van de middag al drank gaan inslaan, ontmoedigt de gemeente op die dagen de verkoop vanaf 16.00 uur, in het bijzonder door alleen nog de verkoop van niet-gekoeld bier toe te staan. Zo mogen alcoholische dranken niet meer in de etalage staan (slijterijen uitgezonderd) en is het supermarkten vanaf dat tijdsstip dus ook verboden om gekoelde alcoholische dranken aan te bieden, schrijft Halsema. Bovendien moeten caissières verplicht elke klant uitleggen dat de aangeschafte alcohol buiten op straat niet opgedronken mag worden.

‘Met behulp van deze maatregelen helpen we samen voorkomen dat bezoekers alcohol kopen en dit direct consumeren op straat,’ schrijft Halsema in een toelichting. De boete voor ondernemers op het overtreden van de regels is 1200 euro.

De maatregelen gelden vooralsnog vanaf komend weekend tot 31 augustus. Maar Halsema zei donderdagmiddag ook dat zij ook een APV-wijziging (Algemene Plaatselijke Verordening) in voorbereiding heeft waarmee een uitgebreider verkoopverbod van alcohol ingevoerd kan worden. Volgens haar biedt de nieuwe, landelijke, alcoholwet ruimte om de verkoop te verbieden in vooraf aangewezen overlastgebieden. “Dat zijn de gebieden waar minisupermarkten zich concentreren,” zei Halsema. “Mijn voornemen is om hier gebruik van te maken.”

Het gebied waar de beperkingen vanaf komende zaterdag gaan gelden. Beeld
Het gebied waar de beperkingen vanaf komende zaterdag gaan gelden.
Meer over