Halsema: ‘Onze vrijheid in Europa ligt keer op keer onder vuur’

Onze vrijheid ligt in Europa keer op keer onder vuur, zei burgemeester Femke Halsema woensdagmiddag in de gemeenteraad, waar ze namens de stad haar afschuw uitsprak over de recente aanslagen in Nice, Wenen en de moord op de Franse leraar Samuel Paty.

Michiel Couzy
Burgemeester Femke Halsema. Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema.Beeld ANP

“Jihadisten misbruiken onze grondrechten met het doel die te vernietigen, dat mogen we niet toestaan,” aldus Halsema. “Het is levensgevaarlijk als we wennen aan terreur.”

De burgemeester nam stevig afstand van pleidooien om beledigingen van de profeet strafbaar te stellen, zoals die van imam Yassin Elforkani, vorige week. Het is onbestaanbaar dat de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt om te voorkomen dat anderen zich beledigd voelen, zei ze. “Onze grondrechten en vrijheden zijn er voor iedereen, ondeelbaar en niet onderhandelbaar. We moeten na geweld juist pal staan voor onze grondrechten.” Ze zal Elforkani laten weten dat ze het onkies vindt om vlak na gruwelijk geweld de grondrechten ter discussie te stellen, al behoort dit dan weer tot zijn vrijheid van meningsuiting. “Maar ik ben het met hem oneens.”

Vorige week spraken Halsema en wethouder Marjolein Moorman met Amsterdamse docenten naar aanleiding van de moord op de Franse docent Paty. “We zijn verschrikkelijk trots op onze leraren. Zij moeten zich gesteund voelen. Het is belangrijk dat leerlingen opgroeien tot weerbare kinderen.” Halsema deed een oproep aan ‘alle bondgenoten van de rechtsstaat zich te verenigen tegen geweld en haat.’

Meer over