Halsema: nieuwe extra beveiligde gerechtsbunker ten westen van stad

De kans is groot dat een nieuwe, zwaarbeveiligde ‘bunker’ van de Amsterdamse rechtbank wordt gebouwd op een bedrijventerrein ten westen van de stad: het nieuwe Business Park Amsterdam Osdorp. Het zou gaan om een complex met 2 zittingszalen.

Paul Vugts
De 'bunker' in Osdorp. Beeld ANP
De 'bunker' in Osdorp.Beeld ANP

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad.

Volgeboekt

De huidige ‘bunker’ op het bedrijventerrein aan de Zuidermolenweg in Osdorp is ondanks een recente renovatie verouderd. De ooit als tijdelijk verkozen locatie is verre van ideaal. Sloop en nieuwbouw zijn geen optie, omdat de zwaarbeveiligde zittingszaal bomvol zit en voor de komende twee jaar al zowat is volgeboekt.

Een nieuwe locatie zou ‘medio 2023’ gerealiseerd kunnen worden, hebben burgemeester Halsema en de Amsterdamse rechtbankpresident Christa Wiertz beloofd aan de commissie die een tweede nieuwe locatie zoekt, naast het nieuw te bouwen complex in Vlissingen. Eerder beloofde demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming al dat die locatie ‘boven de rivieren’ zou komen.

In Zeeland komt ‘een Justitiedelta’ met een zwaarbeveiligde rechtbank, een ‘tweede EBI’ (Extra Beveiligde Inrichting) voor 30 hoog-risico gevangenen, een ‘kenniscentrum’ plus een beveiligde locatie waar overheidsmedewerkers kunnen werken en overnachten. Reden dat grote complex in Zeeland de bouwen is de beloofde compensatie van de door de regering gebroken belofte daar een grote marinekazerne te vestigen.

Logistiek drama

Alle zwaarbeveiligde zittingen op die nieuwe Zeeuwse locatie te houden, is zacht uitgedrukt zeer onpraktisch, zijn alle partijen wel eens. Het zou een logistiek drama opleveren als procespartijen en andere betrokkenen steeds naar de uithoek van Nederland zouden moeten reizen.

De gemeente Amsterdam en de Amsterdamse rechtbank hebben met klem gepleit voor een nieuwe ‘bunker’ in Amsterdam, als tweede locatie in de regio naast de zwaarbeveiligde zaal in Justitieel Complex Schiphol (JCS). Verder zijn er in de regio slechts de maar enigszins extra beveiligde rechtszalen in de nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid.

Het aantal ‘megazaken’ met een hoog veiligheidsrisico blijft maar groeien en de meeste van dergelijke zaken zijn (goeddeels) Amsterdamse aangelegenheden – zoals de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage, de zaken tegen Willem Holleeder en het grote liquidatieproces Marengo tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten.

Het Business Park Amsterdam Osdorp, in de Lutkemeerpolder, wordt ontwikkeld door de gemeente Amsterdam, Schiphol, Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland. Daar ziet de gemeente een geschikte ‘grondpositie’, die goed bereikbaar is vanaf de A9 en de A5 en die goed te beveiligen is, omdat er weinig omwonenden zijn en het nieuwe bedrijvenpark aan de rand ligt van natuurgebied Tuinen van West.

Minder overlast

Het vaste beveiligingsteam van de Amsterdamse rechtbank werkt in de huidige ‘bunker’ al jaren ‘naar grote tevredenheid’ nauw samen met lokale en landelijke diensten zoals het Bijzonder Ondersteuningsteam (BOT) van justitie, dat verdachten vervoert, de Dienst Speciale Interventies (DSI) van politie en defensie en de Bewakingseenheid van de Amsterdamse politie.

Door de ligging zou de beveiliging beter met technische hulpmiddelen kunnen worden ondersteund en minder overlast geven dan op de huidige locatie, waar omwonenden en bedrijven veel hinder ondervinden op drukke zittingsdagen.

Op de nieuwe bunker zou ook een landingsplatform kunnen komen om verdachten per politiehelikopter vanuit de lucht aan te voeren.

Meer over