Halsema: ‘Aanval door extremist ook in Amsterdam niet ondenkbaar’

Vanwege de terroristische aanslag in Nice stuurt de gemeente Amsterdam z’n ambtenaren en agenten de stad in om de emoties in de gaten te houden. Een vergelijkbare aanslag in deze stad is niet ondenkbaar, zegt Halsema.

Ruben Koops
Hulpdiensten oefenen op het Zeeburgereiland voor het scenario van een terroristische aanslag in de hoofdstad.  Beeld anp
Hulpdiensten oefenen op het Zeeburgereiland voor het scenario van een terroristische aanslag in de hoofdstad.Beeld anp

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Halsema dat de aanslag in Nice waarbij donderdag drie mensen omkwamen, veel impact heeft in Amsterdam. “Dergelijke aanslagen raken aan het veiligheidsgevoel van de stad, omdat een aanval door een extremist ook hier niet ondenkbaar is,” aldus de burgemeester.

Volgens Halsema is Amsterdam kwetsbaar, juist vanwege de vele verschillende meningen die de stad rijk is. “Wie wij ook zijn, wat wij ook geloven en waar wij ook vandaan komen, wij staan voor onze vrijheden.”

Halsema noemt het een fundamentele vrijheid dat iedereen altijd z’n opvattingen en meningen moet kunnen delen.

Extra alert

De burgemeester heeft contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) over de kwestie. Aanleiding om nu extra veiligheidsmaatregelen te nemen zijn er niet, maar Halsema wil wel voorbereid zijn op het moment dat de emoties in Frankrijk overslaan op Amsterdam. De stad en de politie zijn extra alert: “Wij maken gebruik van onze netwerken en monitoren de emoties onder de bevolking.”

In brieven aan de burgemeesters van Nice en Parijs wordt het medeleven van de stad gedeeld met de Fransen. “Hierin spreken we onze afschuw uit over het geweld en leven mee met iedereen die verdriet heeft of leeft in angst.”

Drie doden in Nice, burgemeester spreekt van terreuraanslag

Voor de tweede keer in korte tijd is Frankrijk opgeschrikt door een brute moord: in Nice doodde een man donderdagochtend zeker drie mensen in een kerk met een mes. Een van hen is de koster. De burgemeester gaat uit van een terreurdaad.

Rond 09.00 uur drong een gewapende man de Notre-Damebasiliek binnen in het centrum van Nice. Daar maakte hij drie dodelijke slachtoffers en riep hij volgens burgemeester Christian Estrosi tijdens zijn arrestatie ‘Allahoe Akbar!’ Estrosi tegen de Franse media: “De bedoeling van zijn daad liet wat dat betreft weinig te raden over.”

Estrosi zei dat de slachtoffers op ‘gruwelijke wijze’ om het leven zijn gebracht en dat alles wijst op een terreurdaad. Volgens politiebronnen van persbureau Reuters en een aantal Franstalige media is bij een vrouwelijk slachtoffer de keel doorgesneden. Ook de Franse politica Marine Le Pen verspreidde dat gerucht, dat nog niet bevestigd is.

De verdachte is buiten neergeschoten door agenten en aangehouden. Hij ligt in een nabijgelegen ziekenhuis. Over zijn identiteit en toestand is nog niets bekend.

Meer over