Groei nieuwe datacenters definitief aan banden

Er mogen de komende tien jaar nog maar beperkt nieuwe datacenters bijkomen in Amsterdam en Haarlemmermeer. Na 2030 gaat de regio op slot voor nieuwkomers, die dan een plek moeten zoeken in Flevoland.

Herman Stil
Datacenter van aanbieder Equinix in Amsterdam Science Park. Beeld Eva Plevier
Datacenter van aanbieder Equinix in Amsterdam Science Park.Beeld Eva Plevier

Dat maakt de gemeente Haarlemmermeer vandaag bekend, na een impasse van bijna een jaar. Amsterdam maakt zijn beleid later deze maand bekend. Daaraan wordt momenteel de laatste hand gelegd.

Juli vorig jaar legden zowel Haarlemmermeer als Amsterdam de bouw van nieuwe centra hals over kop stop, omdat deze ten koste zouden gaan van schaarse ruimte, kostbare stroom op snoepten en niet duurzaam genoeg zouden zijn.

Die bouwstop wordt nu alsnog opgeheven. Maar het wordt in de toekomst alleen nog beperkt mogelijk om nieuwe datacenters neer te zetten of bestaande vestigingen uit te breiden. In de Haarlemmermeer is de komende tien jaar ruimte voor ‘gematigde groei’, ook vanwege de gebrekkige stroomcapaciteit in de gemeente waardoor nu al grote bedrijven – naast datacenters ook tuinders en Schiphol – in de problemen komen.

Grote nieuwe datacenters moeten vanaf nu hun eigen middenspanningsstation bouwen, waardoor de vestigingskosten flink kunnen stijgen. Ze mogen in Haarlemmermeer alleen nog komen op industrieterreinen aan de zuidkant van Schiphol, bij Hoofddorp en Polanenpark, in de noordwesthoek van de gemeente. Niet langer, zoals voorheen ook in landelijk gebied.

Hotspots ontlast

Over tien jaar gaat Haarlemmermeer definitief op slot. Er moet dan een nieuwe vestigingsplek voor datacenters komen tussen Almere en Zeewolde. Daarmee moeten ook de Amsterdamse hotspots, Science Park Watergraafsmeer, Zuidoost en Riekerpolder worden ontlast.

Ook wil Haarlemmermeer een ‘Green Deal’ sluiten met de datacenterbranche, om ervoor te zorgen dat het stroomverbruik, de bijbehorende CO2-productie en de uitstoot van warmte aan banden wordt gelegd. Daarover liepen al gesprekken met de overheid, toen de bouwstop werd afgekondigd en zijn begin dit jaar al afspraken gemaakt.

Techland

Amsterdam, Schiphol en Hoofddorp vormen een geliefde plek voor datacenters, vanwege de ruimte en de nabijheid van internetknooppunt AMS-IX. De eenzijdige bouwstop viel de branche vorig jaar rauw op het dak, evenals de kritiek dat het ruimtebeslag te groot en het milieubewustzijn te klein zou zijn.

De aanvankelijke belofte dat de stop een half jaar zou duren, werd stilzwijgend gepasseerd. Daardoor heeft het imago van Nederland als land techland een deuk opgelopen, liet branchevereniging DDA deze week bij zijn jaarbijeenkomst weten. Doordat internationaal is gaan rondzingen dat er een bouwstop is, hebben bedrijven voor investeringen elders gekozen.

De branche is desondanks tevreden over het resultaat. “We hebben een jaar hard met de gemeente gewerkt om groei voor in ieder geval voor de komende tien jaar neer te zetten,” aldus voorzitter Stijn Grove van de Dutch Datcenter Association (DDA).

De datacenters zelf bieden aan 6000 mensen werk, maar zijn van groot belang voor de aantrekkingskracht van groot-Amsterdam voor techbedrijven. Onder meer de aanwezigheid van bedrijven als Booking, Adyen en de komst de afgelopen jaren van Oracle of Uber hebben direct te maken met de aanwezigheid van voldoende data-opslagcapaciteit en connectiviteit.

Meer over