Nieuws

GGD Amsterdam werkt nog altijd aan covid-blaastest

De GGD Amsterdam werkt nog altijd aan een comeback van de blaastest om het coronavirus vast te stellen. Toen half februari bleek dat er een aantal valse negatieve uitslagen waren, werd de Spironose in alle haast stilgelegd.

De blaastest registreert in de adem de lichamelijke reactie op een corona-infectie. Bijkomend voordeel: er komt geen wattenstaafje aan te pas. Beeld Joris van Gennip
De blaastest registreert in de adem de lichamelijke reactie op een corona-infectie. Bijkomend voordeel: er komt geen wattenstaafje aan te pas.Beeld Joris van Gennip

De GGD streeft ernaar de test zo snel mogelijk weer in gebruik te nemen, maar volgens een woordvoerder zijn er nog ‘heel veel’ mensen mee bezig. “Na onderzoek is gebleken dat de fout niet in het apparaat zit, maar in het traject eromheen: het aflezen en verwerken van de informatie in de systemen,” zegt een woordvoerder. Er wordt momenteel gewerkt aan het trainen van de medewerkers die de apparaten moeten bedienen. “Daarmee zou het testen in het vervolg goed moeten gaan.”

Wanneer de Spironose weer in gebruik wordt genomen weet de GGD nog niet. De sneltest werd gebruikt op de testlocaties van het Buikslotermeerplein en de RAI en zou worden uitgerold naar alle grote testlocaties van de stad. Voor de rest van het land waren al 1800 apparaten besteld, maar die ‘uitrol’ werd ook opgeschort. Pas wanneer de blaastest in Amsterdam zonder kinderziektes werkt, kan deze in de rest van het land worden uitgerold.

Geen vervelend wattenstaafje

De zogeheten Spironose meet niet het virus zelf, maar registreert in de adem de lichamelijke reactie op de infectie. Wie met het apparaat wordt getest krijgt instructies hoe hij erin moet blazen. Binnen een paar seconden volgt een uitslag. Bijkomend voordeel: er komt geen vervelend wattenstaafje aan te pas.

“Behoorlijk wat mensen vragen dus ook of de blaastest er alweer is,” zegt de woordvoerder. Overigens werd de Spironose nog niet ingezet bij kinderen, omdat de test alleen gevalideerd is voor volwassenen. De GGD wil wel gaan onderzoeken of de blaastest bij kinderen betrouwbare resultaten geeft, zodat deze wellicht later wél bij minderjarigen kan worden gebruikt.

Kinderen

Vorige week nog gingen er stemmen op onder kinderartsen om bij kinderen kortere wattenstaafjes te gebruiken. Volgens hen zouden kinderen bang zijn om een test te ondergaan en dat zou ten koste gaan van de testbereidheid.

Sinds de scholen weer open zijn, is er het advies om kinderen te laten testen bij milde symptomen of zelfs zonder klachten als iemand in de klas covid heeft. Dat zorgt voor veel meer aanloop van kinderen in de teststraten. Kinderen in de leeftijdsgroep 0 tot en met 12 jaar werden de afgelopen week zelfs het vaakst getest, stelt het RIVM. De grootste stijging van het aantal besmettingen (plus 35 procent) zat afgelopen week ook in deze groep.

Bij de GGD Amsterdam worden verschillende pogingen gedaan om het testen kindvriendelijker te maken, zegt de woordvoerder. Niet alleen wordt er gebruik gemaakt van dunnere en flexibelere kinderwattenstaafjes, ook heeft elke teststraat in Amsterdam een speciale testruimte voor kinderen. “Die kamer ziet er wat gezelliger uit, de medewerkers zijn behendig in het omgaan met kinderen en er wordt meer tijd ingeruimd bij het testen. Bij vertrek krijgt een kind een dapperheidsdiploma of een tattooplaatje mee. Maar ja, het is helaas nog wel altijd een test met een wattenstaafje.”

Meer over