Nieuws

Gewonde baby naar het ziekenhuis na hondenbeet

In de Van der Pekbuurt is vanmiddag een baby gebeten door een stafford terriër. De politie heeft de hond in beslag genomen.

Het Parool
De politie heeft de hond in beslag genomen. Beeld Shutterstock
De politie heeft de hond in beslag genomen.Beeld Shutterstock

De hond was bij een oppas in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord toen er door een pakketbezorger werd aangebeld. De stafford terriër, een stevige en gespierde hondensoort, rende na het aanbellen gelijk naar buiten en viel daar een moeder met baby aan. Het kind is lichtgewond geraakt aan de linkervoet en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

De politie heeft de hond in beslag genomen. “We gaan onderzoeken wat de toedracht is van het bijtincident en onder welke omstandigheden de hond heeft gebeten,” zegt een woordvoerder van de politie. “Als we een dossier hebben opgebouwd moet het Openbaar Ministerie een oordeel vellen of de hond weer terug naar huis mag of dat er iets anders mee moet gebeuren.”

Eerdere incidenten

In 2016 werd een 6-jarig meisje meerder malen in haar gezicht gebeten door een pitbull. Het incident gebeurde toen rond 18.45 uur het kind aan de Speelmanstraat in West door het hek een binnentuin inkroop. Daar liep de hond los met zijn baasje. In 2019 overleed een baby die door een hond was gebeten in Diemen.

Naar schatting kwamen er in 2019 jaarlijks 2500 Amsterdammers met hondenbijtwonden bij de huisarts. Hierop stelde de gemeenteraad een bijtprotocol op om het aantal incidenten van gevaarlijke en agressieve honden in de openbare ruimte te verminderen en het gevoel van veiligheid te vergroten.

In het protocol staat dat na een bijtincident eigenaren van honden in Amsterdam een waarschuwing krijgen, verplicht worden hun hond kort aan te lijnen of te muilkorven. Bij een ernstig incident kan de hond in beslag worden genomen en worden geëuthanaseerd.