Geschiedenisinstituut krijgt 3,8 miljoen euro voor ontsluiting VOC-archieven

Het Amsterdamse Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) krijgt 3,8 miljoen euro voor de digitale ontsluiting van de archieven die de VOC in de zeventiende eeuw aanlegde. Het antwoord op vragen vinden duurt dan geen jaren meer, maar een paar minuten.

Bo Broek
Het gerestaureerde VOC schip van het Scheepvaartmuseum. Beeld Nina Schollaardt
Het gerestaureerde VOC schip van het Scheepvaartmuseum.Beeld Nina Schollaardt

Het geschiedenisinstituut werkt van 2021 tot 2026 aan een volledig digitale, hypermoderne wetenschappelijke infrastructuur. Het doel: onderzoek naar de Nederlandse koloniale geschiedenis en de VOC vergemakkelijken.

“Met de infrastructuur kunnen we niet alleen de gedigitaliseerde archiefstukken doorzoeken op woordniveau, maar ook zoekopdrachten geven in context,” legt woordvoerder Thijs van der Veen van Huygens ING uit. “Dus bijvoorbeeld ‘geef mij alle archiefstukken die gaan over de handel in suiker in relatie tot Taiwan tussen 1640 en 1680’. Een dergelijke vraag kost een onderzoeker nu nog jaren. Onze infrastructuur geeft straks binnen een kwartier antwoord op deze vraag.”

Het is de bedoeling dat de nieuwe infrastructuur uiteindelijk ook voor andere archieven met teksten uit vergelijkbare periodes kan worden gebruikt. “Realiseer je dat de teksten uit dit archief handgeschreven zijn in oud-Nederlands. Onze infrastructuur is in staat om deze teksten om te zetten naar door een machine leesbare teksten.”

Zeven projecten

De nieuwe infrastructuur is een van de zeven wetenschappelijke projecten die geld krijgt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met de in totaal 20 miljoen euro subsidie kunnen de zeven projecten hoogwaardige apparatuur, dataverzamelingen of software kopen. De organisatie kreeg dertig aanvragen.

Naast de VOC-archieven zijn er nog twee (deels) Amsterdamse projecten die steun ontvangen. De Universiteit van Amsterdam krijgt 1,5 miljoen euro voor een nieuwe telescoop om meer te weten te komen over onder andere zwarte gaten en neutronensterren. De Vrije Universiteit breidt voor 4,8 miljoen euro een bestaand laboratorium uit om de samenstelling van objecten als gesteenten, menselijke resten en kunstobjecten te bestuderen.

Marcel Levi, bestuursvoorzitter van NWO, noemt alle onderzoeksprojecten uniek in hun soort. Volgens hem maken ze nieuw onderzoek mogelijk met grote toegevoegde waarde voor de samenleving.

Meer over