Gemeente spant kort geding aan tegen staking boa's Koningsdag

De gemeente Amsterdam wil verbieden dat de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op Koningsdag gaan staken en spant daarom een kort geding aan. 'Het risico op maatschappelijke onrust is te groot.'

Raounak Khaddari
Boa's kwamen dinsdagmiddag bijeen op de Dam Beeld Raounak Khaddari
Boa's kwamen dinsdagmiddag bijeen op de DamBeeld Raounak Khaddari

Aan het einde van Koningsdag, van 18.00 tot 21.00 uur, leggen Amsterdamse boa's hun werk neer om hun wensen voor geweldsmiddelen onder de aandacht te brengen. Althans dat is het plan. De gemeente wil de staking tegenhouden en stapt daarvoor naar de rechter.

"Het risico op maatschappelijke onrust is te groot," zegt de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema.

Onverwantwoordelijk
"Het is onverantwoordelijk om tijdens het drukste moment van Koningsdag, wanneer de stad leegstroomt, te staken." Daarmee valt vijftig procent van de totale bezetting in uniform af en staat de politie er alleen voor. Dat terwijl de twee partijen juist samenwerken om de openbare orde te handhaven.

De afgelopen vijf maanden waren al onze acties publieksvriendelijk," zegt Eric Lakenman, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond die samen met vakbond Boa ACP de acties op touw zet. Nu is het tijd voor grover geschut, vinden de vakbonden.

Om die reden kwamen de boa's dinsdagmiddag bijeen op de Dam én gingen de vakbonden 's middags om tafel met de gemeente. Richard Gerrits, voorzitter van vakbond Boa ACP: "Als ze de geweldsmiddelen toezeggen, dan staken we zaterdag niet."

Vrijdagochtend dient het kort geding om de stakingsactie tegen te houden.

Lees ook: Amsterdamse handhavers krijgen bodycams

Wat is de impact?

De Amsterdamse boa's zorgen er op Koningsdag voor dat de calamiteitenroutes worden vrijgehouden, zodat hulpdiensten zonder hindernissen kunnen passeren. Ze controleren op drank- en horecavergunningen en een van hun belangrijkste taken is de signalerende functie waarbij ze snel uit de hand gelopen situaties zoals vechtpartijen en onwelwordingen communiceren naar de meld­kamer.

Zonder de boa's is er gezien het ­beperkte aantal agenten op straat niemand die hun taken volledig kan overnemen. Het is dan nog de vraag of de hulpdiensten kunnen rekenen op vrije wegen en of er op tijd kan worden ingegrepen bij geweldsincidenten en overlast in de stad.

De politie werkt op Koningsdag nauw samen met de opsporingsambtenaren; de verdeling is fiftyfifty. Wanneer de handhavers zich terugtrekken, verdwijnt de helft van uniformen en daarmee ook de helft van de capaciteit uit het straatbeeld. Zowel de gemeente als de vakbonden zijn het erover eens: een Koningsdag zonder handhavers brengt een te groot risico met zich mee voor de openbare orde en veiligheid en is daarom onverantwoord.

Meer over