Gemeente sluit Vondelpark af, weer ‘te druk’

De hoofdingang van het Vondelpark blijft afgesloten. Mensen mogen enkel het park verlaten. Beeld Het Parool
De hoofdingang van het Vondelpark blijft afgesloten. Mensen mogen enkel het park verlaten.Beeld Het Parool

Het Vondelpark is donderdag sinds kwart over drie in de middag tijdelijk afgesloten omdat het er te druk is. Mensen mogen via de hoofdingangen enkel het park verlaten, ze kunnen niet meer naar binnen. Wel is het veel rustiger dan woensdag.

Tahrim Ramdjan en Laura Obdeijn

“Het is niet zo druk als woensdag,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “We zagen in de loop van de middag dat er groepsvorming ontstond in het park.” De drukte is plaatselijk: in sommige gebieden van het park is het erg rustig, zoals de westkant.

Eerder donderdagochtend kondigde de gemeente maatregelen aan om het park ‘af te laten koelen’ bij drukte. Zo kunnen zijingangen gesloten worden, evenals de hoofdingangen, om te beginnen voor fietsers. Dat lijkt nu dus te gebeuren.

De zijingangen via de Amstelveenseweg waren tot half vijf in de middag ook nog open, maar zijn nu ook afgesloten. Sommige mensen klimmen over de hekken van het park om toch binnen te komen.

Tekst gaat verder onder foto

Ook de ingang aan de Amstelveenseweg is nu afgesloten. Beeld Het Parool
Ook de ingang aan de Amstelveenseweg is nu afgesloten.Beeld Het Parool

Museumplein

Het is wat drukker op het grasveld tegenover het beeld van Joost van den Vondel. Daar zitten kleine groepjes bij elkaar, maar de groepjes houden wel afstand van elkaar. Er is ook handhaving aanwezig.

De aanwezige Quinty (15), Sofie (16) en Esmee (15) zijn zich bewust van de drukte van woensdag, en hebben even getwijfeld om donderdag naar het park te komen. “Als het te druk was, zouden we meteen weg gaan, naar het Museumplein bijvoorbeeld, maar zoals het nu is gaat het wel. Het is ook wel weer gezellig om wat mensen om je heen te zien.”

Reactie op beleid

Joyce (21) en Dylan (22) staan met nog 3 vrienden op het gras biertjes te drinken. Gewoon rustig, met een klein clubje. “We hebben niet het plan hier een feestje te bouwen.” Het Vondelpark was het dichtstbij Joyce’ huis, dus het was praktisch om hier naartoe te komen.

“Iedereen wil een feestje, maar een feestje met tweehonderd man kan niet. Zoals wij met een klein groepje bij elkaar moet kunnen.” Jongeren willen gewoon naar buiten na een hele winter binnen, zegt Dylan. “Wat er woensdag gebeurde was niet netjes, maar het is ook een reactie op het beleid. Mensen zijn er klaar mee.”

Tekst gaat verder onder foto’s

De westkant van het park is nagenoeg leeg. Beeld Het Parool
De westkant van het park is nagenoeg leeg.Beeld Het Parool
Het is wat drukker aan de oostkant van het park, net als woensdag. Beeld Het Parool
Het is wat drukker aan de oostkant van het park, net als woensdag.Beeld Het Parool

Massale overtreding

Woensdag werd het park al door de politie ontruimd nadat duizenden jongeren zich verzamelden. De ontruiming ging niet zonder slag of stoot: daar werden twee mensen bij aangehouden, van wie één voor het gooien van flessen, en is één persoon gewond bij geraakt. Het leidde overigens wel tot een geweldige berg afval donderdagochtend.

Het lijkt rustiger in het park te zijn dan woensdag het geval was. Burgemeester Halsema spreekt echter van een ‘massale overtreding van de coronamaatregelen’ woensdag. “De aanwezigen tonen geen enkel respect voor iedereen in de stad die zijn best doet om meer besmettingen te voorkomen.”

Festivalterrein

Tegelijkertijd toonde de massale bijeenkomst van woensdag volgens de burgemeester ook aan dat de rek eruit is in de coronaregels. De drukte van woensdag staat immers niet op zichzelf. Nu Amsterdammers van de lentezon willen genieten, trekken ze massaal naar het park. Ook zondag was het druk in het park naar aanleiding van een groot feest dat daar gehouden werd.

Maar, zegt de burgemeester, “het Vondelpark is geen festivalterrein”. Wel wil ze ernaar kijken of de terrassen heropend kunnen worden, om de openbare ruimte te reguleren.

Meer over