Gemeente pakt overlast Nieuwe Meer aan: 17 boetes

De gemeente heeft in de afgelopen week 17 boetes en 22 waarschuwingen uitgedeeld aan overlastgevers op en rond het water van de Nieuwe Meer. Dit was onderdeel van een actie om de overlast van partyboten met harde muziek en bijvoorbeeld wildplassers tegen te gaan.

Olaf Heyblom
Feestende jongeren op een boot op de Nieuwe Meer.  Beeld Dingena Mol
Feestende jongeren op een boot op de Nieuwe Meer.Beeld Dingena Mol

Omwonenden van de recreatieplas zijn de overlast zat. Op zonnige dagen ervaren ze vaak tot middernacht geluidsoverlast van feestende jongeren, die zich op meerdere boten verzamelen. “Op de grachten in Amsterdam mag er nog maar een beperkt aantal mensen op een bootje. Die regels zorgen voor een waterbedeffect. De grotere gezelschappen komen nu deze kant op. Het is bijna elke dag raak,” zei Karin van Dantzig, eigenaar van de op de oever gelegen pannenkoekenboerderij Meerzicht, onlangs tegen Het Parool.

Om de overlast tegen te gaan besloot de gemeente om tijdens de hittegolf dagelijks extra handhaving in te zetten. De gemeente zei twee weken geleden nog eerst het aantal overlastmeldingen in kaart te willen brengen, en op basis daarvan te besluiten om te gaan handhaven.

Nautisch toezicht heeft sinds 11 augustus honderden recreanten aangesproken. Op het water zijn dertien boetes uitgedeeld, waarvan acht voor meerdere overtredingen. Aan de kant zijn nog eens vier boetes uitgedeeld voor onder andere verstoring van de openbare ruimte en wildplassen. Er zijn 22 waarschuwingen, ofwel voorwaardelijke boetes, uitgedeeld. Ook heeft de gemeente op de sluizen van de Nieuwe Meer 450 doorvaartvignetten verkocht. Sinds begin dit jaar is dat verplicht om op de Amsterdamse wateren te mogen varen.