Nieuws

Gemeente organiseert zaterdag actie op de Dam voor Oekraïne

De gemeente Amsterdam roept bewoners op om zaterdag vanaf 18.00 uur op de Dam stil te staan bij de oorlog in Oekraïne. Ook tientallen andere Europese steden organiseren op datzelfde moment een manifestatie.

Marijne Beijen
Op 27 februari stond de Dam ook vol tijdens een protest tegen de Russische inval in Oekraïne.  Beeld ANP
Op 27 februari stond de Dam ook vol tijdens een protest tegen de Russische inval in Oekraïne.Beeld ANP

De gemeente organiseert de bijeenkomst uit solidariteit met het land Oekraïne en alle Oekraïners die door de oorlog worden geraakt. Burgemeester Femke Halsema zal de bijeenkomst op de Dam om 18.00 openen met een toespraak. Het stadsbestuur roept Amsterdammers op om te komen en hun steun te betuigen.

Ook de gevluchte Oekraïense student Taisiia Kosenok zal een speech geven, net als Paroolcolumist en uitgever in Rusland Derk Sauer en stadsdichter Marjolijn van Heemstra. Het programma is verder gevuld met muziek van onder meer het Nederlands Philharmonisch Orkest, Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels en het Amsterdams Andalusisch Orkest.

De bijeenkomst wordt om 19.00 uur afgesloten met twee minuten stilte, gevolgd door het Oekraïense volkslied. De presentatie wordt verzorgd door actrice Katja Schuurman.

Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen voor de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne, volgens de laatste schattingen van de Verenigde Naties. ‘Honderden van hen zijn inmiddels in Amsterdam aangekomen, op zoek naar een veilig onderkomen,’ schrijft de gemeente. De verwachting is dat dat aantal nog veel verder gaat oplopen. Een kleine duizend hotelbedden zijn vanaf deze week gereed, maakte de gemeente eerder bekend.

Europees verband

Met de steunbetuiging sluit de gemeente zich aan bij andere Europese steden, na een oproep van samenwerkingsverband Eurocities. De Europese actie is een initiatief van Eurocitiesvoorzitter en burgemeester van Florence Dario Nardella.

Naast Amsterdam doen in Nederland ook Den Haag, Rotterdam en Den Bosch mee. In de rest van Europa nemen onder meer Brussel, Frankfurt, Florence, Milaan, Parijs, Rome, Stockholm, Tallinn en Zagreb deel aan de actie.

Op 27 februari vond ook een manifestatie voor Oekraïne plaats op de Dam, die toen werd georganiseerd door Amsterdammers zelf. Daar kwamen meer dan 15.000 demonstranten op af.

Meer over