Nieuws

Gemeente: Haarlemmerstraat weer open voor auto’s, maar autoluw blijft het streven

De Haarlemmerstraat en -dijk in het centrum gaan weer open voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente sloot de straat tijdens de pandemie voor auto’s en scooters, om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven. Maar nu de coronamaatregelen opgeheven zijn, wordt de oude situatie hersteld.

Jesper Roele
Handhavers houden mensen tegen die toch de Haarlemmerstraat in willen rijden. Beeld Joris Van Gennip
Handhavers houden mensen tegen die toch de Haarlemmerstraat in willen rijden.Beeld Joris Van Gennip

Buurtbewoners hebben onlangs een brief ontvangen waarin wordt aangekondigd dat in de week van 9 tot en met 13 mei de waarschuwingsborden worden weggehaald uit de straat en gemotoriseerd verkeer daarna weer welkom is.

In juli 2020 besloot de gemeente auto's en scooters te weren uit de straten en de voetgangerspaden eenrichtingsverkeer te maken, zodat bezoekers beter 1,5 meter afstand konden bewaren. Buurtbewoners reageerden met gemengde gevoelens.

Een groep buurtbewoners die het oneens was met de maatregel stapte zelfs naar de rechter. Zij stelden dat de doorstroming van het autoverkeer verslechterde en dat het vinden van een parkeerplaats ‘nog lastiger’ werd. Vooral oudere buurtbewoners vonden dat de gemeente daar te weinig rekening mee hield. De rechter ging daar niet in mee en hield de autostop in stand.

Dubbele agenda

Ook vermoedden de buurtbewoners dat de gemeente een dubbele agenda had. “Het eigenlijke doel van de maatregel is het autoluw maken van de binnenstad,” zeiden ze bij de rechter en ze waren bang dat de maatregel permanent zou worden. Daar lijken ze nu gelijk in te krijgen.

Volgens een woordvoerder van stadsdeel Centrum is het overgrote deel van de buurt de maatregelen goed bevallen. Uit een enquête is naar voren gekomen dat driekwart van de bewoners en ruim 60 procent van de ondernemers vóór een autoluwe straat is, aldus de woordvoerder. “Er wordt nu een plan voorbereid om deze situatie permanent te maken, die gaat eerst nog langs de stadsdeelcommissie.” Het streven is dat de werkzaamheden om de Haarlemmerstraat- en dijk permanent autoluw te maken, starten in 2023.

Meer over