Geen oude aggregaten meer bij verbouwingen in West

Bij de talloze verbouwingen, onderkelderingen en uitbreidingen van woningen in West is het gebruik van verouderde aggregaten binnenkort verboden. Dit is een nieuwe maatregel in de strijd tegen de bouwwoede in dit stadsdeel.

Michiel Couzy
null Beeld Van Nerum Tammy
Beeld Van Nerum Tammy

Het verbod geldt per 1 november in postcodegebied 1054, tussen het Vondelpark en de Jacob van Lennepkade. Voortaan hebben bouwers in dit deel van de stad een vergunning nodig voor gebruik van aggregaten. Het stadsdeel stelt hierbij strengere eisen. Alleen moderne, minder fijn- en stikstof uitstotende apparaten, die minder lawaai maken, krijgen toestemming. Bouwers kunnen deze aggregaten desnoods huren. Het gaat in eerste instantie om een proef van een halfjaar, zo maakt het stadsdeel dinsdagmiddag bekend. Mochten de resultaten positief zijn, dan kunnen de maatregelen worden ingevoerd in de rest van de stad.

Elke vierkante meter telt

“Bouwoverlast is een hardnekkig probleem in heel Amsterdam, maar zeker in West,” zegt stadsdeelbestuurder Maarten Poorter. Vooral in de Helmers- en Vondelparkbuurt is de bouwoverlast enorm. Eigenaren breiden hun woningen uit met kelders, serres, extra kamers op het dak of uitbouwen in de tuin, omdat ze meer ruimte willen, maar vaak ook omdat elke vierkante meter erbij veel geld oplevert, gezien de hoge huizenprijzen in de stad. Deze werkzaamheden veroorzaken veel overlast bij buren en omwonenden, die hun ongenoegen op diverse manieren hebben geuit.

Eerder probeerde West de overlast te verminderen door bouwers te verplichten vergunningen aan te vragen voor gebruik van parkeerplaatsen en plaatsing van tijdelijke toiletten. Ook moeten ze hun bouwplannen overleggen met de buurt. Stadsdeel Zuid, waar ook bouwwoede heerst, heeft in bepaalde delen grenzen gesteld aan de hoogtes van de uitbouwen op het dak en de dieptes van de uitbreidingen in de tuin.

Meer over