Geen ijs in de stad, maar wel meer ijsvogels


Amsterdam-Noord blijkt een waar ijsvogelbolwerk. In 2004 werd op de Noorderbegraafplaats een broedende ijsvogel ontdekt, twaalf jaar later broedden in Noord al 22 paartjes.

Kirsten Dorrestijn
null Beeld Jeroen Stel
Beeld Jeroen Stel

Het aantal broedparen in de rest van de stad nam ook rap toe tot rond de 70, dus 140 ijsvogels, in 2016, zo telde de Vogelwerkgroep Amsterdam. Ze broeden tegenwoordig in alle stadsdelen, ­behalve Centrum.

IJsvogelwandjes
Vanuit Oost-Nederland heeft de tropische vogel met de blauw-oranje veren zich sinds de tweede helft van de vorige eeuw over Nederland verspreid. Dat komt door de relatief milde winters, maar ook door de hulp van vrijwilligers die massaal ijsvogelwandjes afsteken. In Amsterdam profiteren ijsvogels er bovendien van dat het water minder snel dichtvriest, waardoor ze langer bij hun voedsel (vis) kunnen. Ook hebben de vogels baat bij de verbeterde waterkwaliteit in de stad.

De winter van 2018 werd veel ­Amsterdamse ijsvogels fataal: toen het in februari opnieuw begon te vriezen, bleven er nog maar zestien broedparen over. Al doet zijn naam anders vermoeden, de ijsvogel kan absoluut niet tegen kou. De populatie herstelt zich echter snel: ijsvogels broeden van april tot september continu, vaak wel drie keer achter elkaar.

Stadsecoloog
Voor dit voorjaar zijn de voortekenen gunstig, blijkt uit cijfers van de Vogelwerkgroep. Op verschillende plekken in de stad zijn ijsvogels gezien en paringen vastgesteld. Stadsecoloog Fred Haaijen: "De regel: in de winter geen ijsplezier, des te meer ijsvogelplezier." Hij verwacht dit jaar meer dan twintig broedparen in Noord. "Dat betekent dat daar straks met jongen erbij meer dan honderd ijsvogels rondvliegen. Het is een prachtige vogel, daarom willen veel mensen er wel iets voor doen. Dat ze zich zo spectaculair zouden verspreiden, had ik niet verwacht."

Lees ook: De ijsvogel rukt op in de stad

Meer over