Nieuws

Gall & Gall-werknemers staken opnieuw, acties in meer winkels en distributiecentra

Opnieuw zullen veel Gall & Gall winkels in Amsterdam vrijdag hun deuren later openen of vroeger sluiten vanwege personeelsacties. Het is de tweede staking in een week tijd. Vakbond FNV en het winkelpersoneel eisen onder meer een loonsverhoging.

Roxane Soudagar
null Beeld ANP JEROEN JUMELET
Beeld ANP JEROEN JUMELET

Zo'n dertig winkels in de regio zullen vier uur later openen of vier uur eerder sluiten, meldt Alexander van Stokkum, winkelmanager van een Gall & Gall in Amsterdam-West en lid van de ondernemingsraad. Een week eerder ging dat om ongeveer twintig winkels. Maar na de actie van afgelopen vrijdag zijn er volgens Van Stokkum nog niet genoeg toezeggingen gedaan. “We hopen vooral duidelijk te maken dat onze werkgevers naar hun werknemers moeten luisteren.”

Volgens vakbond FNV doen er dit keer personeelsleden van zeker honderd winkels mee aan de staking. “En we hebben nu ook de eerste stakers bij de distributiecentra. Die zijn solidair met hun collega’s in de winkels,” zegt bestuurder Jethro Warbroek van FNV Handel.

De economische schade van de vorige staking – waarbij zeker tachtig winkels twee uur later openden – was volgens Warbroek minimaal. “Dit keer gaat het echt pijn doen bij Gall & Gall. Onze actie van vorige week was nog een waarschuwing, nu zullen we het bedrijf financieel harder raken. En dat mag ook. Dat krijg je ervan als je je werknemers zo weinig waardering geeft.”

Iets boven minimumloon

De vakbond wil in de cao voor dit jaar (vanaf 1 januari 2022) 5 procent loon erbij. Ook moeten de salarissen vanaf 1 oktober meegroeien met de inflatie. Verder eist de bond dat iedereen een coronabonus krijgt van 500 euro netto en dat de zaterdagtoeslag blijft bestaan.

Gall & Gall houdt het bij een loonbod van 4,5 procent voor dit jaar. Daarnaast wil het de zaterdagtoeslag over drie jaar gaan afbouwen.

Warbroek: “Tijdens de coronapandemie zijn er miljoenen verdiend over de rug van deze winkeliers. Nu is het tijd voor een inflatiecorrectie aan de kant van de werkgever. De toeslag voor werken op zondag is weliswaar veiliggesteld maar de zaterdagtoeslag is ook belangrijk voor veel winkeliers, die maar vijf procent boven het minimumloon verdienen.”

Franchise uitgezonderd

Gall & Gall is een dochteronderneming van Ahold Delhaize. Er werken zo’n 1800 mensen in circa 500 winkels, waarvan 300 eigen winkels en de rest franchise. Winkeliers uit laatstgenoemde categorie vallen niet onder de cao en blijven buiten de actie.

Gall & Gall-werknemers vrezen dat de door de werkgever aangeboden loonsverhoging hooguit gelijke tred houdt met de stijgende prijzen. Het personeel krijgt iets meer dan het minimumloon betaald, volgens Van Stokkum. “Het wordt echt tijd dat Ahold naar haar werknemers gaat luisteren.”

De vakbond en winkeliers staan volgens vakbondsbestuurder Warbroek open voor nieuwe gesprekken, maar zonder toezeggingen volgen er nieuwe acties. “We schalen de komende weken langzaam op.”

Onrust bij meer winkels

Volgens de vakbond wordt het steeds onrustiger in de winkelstraat. Op meer plekken komen werknemers in winkels en distributiecentra in actie. Zij willen meer loon, zodat zij in ieder geval kunnen rondkomen. In een enquête van de FNV onder bijna duizend medewerkers zeggen drie op de tien medewerkers dat ze daarvoor nu te weinig verdienen.

Zo maken winkelmanagers van Primark zich zorgen over hun toekomst. Het bedrijf heeft aangekondigd 240 banen te schrappen in met name het management, daar komen wel weer tweehonderd banen voor terug. Eerder dreigden acties bij distributiecentra van Holland & Barrett. Die zijn van de baan: medewerkers zijn akkoord met een loonsverhoging van 3,5 procent. Bij het distributiecentrum van H&M volgen mogelijk nog wel acties.

Meer over