Nieuws

Freelance journalisten slepen uitgever DPG voor de rechter, eisen eerlijke tarieven

Twee freelance journalisten slepen DPG Media voor de rechter. Zij eisen met terugwerkende kracht een ‘billijk’ tarief voor hun werkzaamheden – nadat het mediabedrijf eerder weigerde met hen in gesprek te gaan over een hogere vergoeding.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver Media
Beeld Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver Media

Het betreft de journalisten Hans Teunissen en Peter Nicolai, beiden lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De NVJ en de Stichting Rechtshulp Auteurs (SRA) steunen de freelancers in hun actie – hun ‘laatste poging om naar behoren te worden betaald’, schrijft de NVJ op haar website.

Teunissen is redacteur bij de regionale titel De Gelderlander, onderdeel van DPG Media. Hij besteedt ongeveer 3,5 uur aan een artikel, waarvoor hij 60 euro krijgt. Dat komt neer op 17 euro per uur. Nicolai fotografeert in opdracht van DPG Media voor de regionale dagbladen BN De Stem en PZC. Hij is per opdracht zo’n 2,5 uur bezig en ontvangt daar 42 euro voor, omgerekend minder dan 17 euro bruto.

De inzet van de rechtszaak, zo meldt de NVJ, is een eerlijk tarief dat overeenkomt met wat collega-journalisten in vast dienstverband verdienen. Teunissen en Nicolai vragen met terugwerkende kracht een ‘billijke vergoeding’ voor het werk dat zij sinds 2015 hebben gedaan. De freelance journalisten hanteren daarbij een uurtarief van 60 euro, dat ze baseren op de in 2015 ingevoerde Wet Auteurscontractenrecht. Omdat het álle beelden en foto’s betreft die Teunissen en Nicolai vanaf dat jaar hebben geleverd, komt de totale vordering neer op tienduizenden euro’s.

‘Weinig respectvol’

De NVJ verwijt DPG Media onder meer dat het weinig respectvol met freelancers omgaat. “DPG Media heeft een aandeel van bijna 50 procent op de Nederlandse dagbladmarkt en heeft afgelopen jaren winsten gerealiseerd van honderden miljoenen euro’s. Alle werkenden bij DPG moeten een vergoeding ontvangen die past bij de waarde en professionaliteit van hun werk,” stelt Thomas Bruning, secretaris van de NVJ. DPG Media doet dit vanwege cao-afspraken volgens hem wel voor journalisten in loondienst. “Maar diezelfde verantwoordelijkheid voelen zij niet voor freelancers.”

Zakelijk directeur Bart Verkade van DPG Media betreurt de gang van zaken, vooral omdat de NVJ eenzijdig heeft besloten de gesprekken af te breken. Nicolai en Teunissen hebben volgens hem 30 jaar naar tevredenheid gewerkt voor de regionale dagbladen die nu vallen onder DPG en ze hebben ook altijd de voorwaarden geaccepteerd. “Ze hebben geen factuur betwist en nooit laten weten dat zij niet tevreden zouden zijn over de opdrachten die zij ontvingen,” aldus Verkade.

Halverwege vorig jaar dienden de twee journalisten volgens DPG op verzoek van de NVJ claims in die vijf jaar terug in de tijd gingen en waarmee honderdduizenden euro’s waren gemoeid. “Wij zijn met beide freelancers in gesprek gegaan, maar de verschillen bleken onoverbrugbaar,” aldus Verkade. Hij is ervan overtuigd dat Teunissen en Nicolai billijke tarieven hebben ontvangen voor hun bijdragen.

Verder meldt Verkade dat DPG het afgelopen jaar veelvuldig gesproken heeft met de NVJ over aanpassing van de voorwaarden voor freelancejournalisten. DPG heeft in die tijd al tarieven verhoogd. Kortgeleden heeft DPG Media onder meer een minimumtarief voor freelancers ingevoerd, dat volgens het bedrijf 50 procent boven de geldende cao-lonen ligt. DPG wijst er verder op dat eisen van de NVJ in eerdere rechtszaken al als onredelijk werden bestempeld en daarmee afgewezen.

Meer over