Forse stijging internetverkeer: ‘We kunnen het aan’

Bij het grootste internetknooppunt ter wereld, AMS-IX in de Watergraafsmeer, is het internetverkeer sinds maandag fors gestegen. Niet eerder zag het knooppunt in korte tijd zo'n toename.

Herman Stil
AMS-IX is een van de belangrijkste knooppunten voor internetverkeer in de wereld. Beeld ANP
AMS-IX is een van de belangrijkste knooppunten voor internetverkeer in de wereld.Beeld ANP

Maandag steeg het internetverkeer bij knooppunt AMS-IX om twaalf uur ‘s middags tot 6,5 terabit per seconde, een stijging van 12 procent ten opzichte van hetzelfde tijdstip een week eerder. “Wij zien niet direct waar dat door komt,” zegt woordvoerder Bram Semeijn, “maar je kunt aannemen dat dat het effect is van al het thuiswerken.”

‘s Avonds, het moment om Netflix te kijken, online te gamen of privé te internetten, bereikte het internetverkeer met 7,5 terabit per seconde (tb/s) zijn piek. “Dat is 6 procent meer dan op maandagavond 10 maart.” Daarmee bereikte het internetverkeer bijna de reguliere zondagavondpiek. Zulke stijgingen zijn doordeweeks niet eerder voorgekomen.

Bijna een kwart van het internetverkeer via AMS-IX komt uit Nederland, de helft uit de rest van Europa. Tot maandag zag het knoppunt nog geen duidelijke stijging van het verkeer. Sommige datacenters merkten wel de afgelopen week al meer druk op de systemen. Zo rapporteerde aanbieder Equinix een stijging van 10 procent.

Voldoende ruimte

Ondanks de forse toenames kan internet het verkeer volgens Semeijn gemakkelijk aan. “We hebben een piekcapaciteit van 34,6 tb/s dus er is nog meer dan genoeg ruimte. We hebben AMS-IX met opzet zo ingericht dat we de groei van het internetverkeer voor langere tijd kunnen opvangen, inclusief pieken.”

Zelfs in het hypothetische geval dat het knooppunt helemaal uitvalt, is er nog verkeer mogelijk via andere internetknooppunten in de wereld, weliswaar met veel vertraging. “Vergelijk dat met wat er gebeurt als je de ring A10 helemaal afsluit. Je komt nog wel thuis, maar het duurt veel langer.”

Meer over