Forse daling positieve testen in regio Amsterdam

Tijdens de tweede golf stond Amsterdam lange tijd bovenaan de ranglijsten qua besmettingsaantallen. Amsterdam-Amstelland telt nu 242.1 besmettingen per 100.000 inwoners en behoort daarmee tot de regio's met het minste aantal besmettingen.

Het Parool
Amsterdam bungelt qua besmettingsaantallen onderaan de ranglijst.  Beeld Anouk Hulsebosch
Amsterdam bungelt qua besmettingsaantallen onderaan de ranglijst.Beeld Anouk Hulsebosch

Een mondkapjesplicht op drukke plekken en vervroegde horecasluiting: tijdens de tweede golf nam Amsterdam tal van lokale maatregelen om het coronavirus in te dammen. De hoofdstad was een brandhaard geworden.

Het is dus zeer opvallend dat Amsterdam qua besmettingsaantallen nu onderaan de ranglijst bungelt. Afgelopen week werden er 242.1 besmettingen per 100.000 inwoners (op weekbasis) geconstateerd in Amsterdam-Amstelland. Twente is de GGD-regio waar het virus momenteel het hardst woekert, met 510 besmettingen per 100.000 mensen. Rotterdam-Rijnmond, een van de regio's die de tweede golf aanvoerde, staat met 213 positieve tests per 100.000 inwoners zelfs helemaal onderaan.

Daling

In week 52 (21 december t/m 27 december) daalde het aantal positief geteste mensen in Amsterdam-Amstelland met 17 procent vergeleken met de week daarvoor. De week daarvoor (14 t/m 20 december) steeg dat aantal nog met 23 procent. Ondanks de daling, benadrukt de GGD dat de signaalwaarde van de regio nog steeds 'zeer ernstig’ is.

Meer over