PlusReportage

Fons Vitae twee jaar na brand heropend: ‘Achteraf een zegen geweest’

Het Fons Vitae Lyceum heeft na de renovatie een nieuw dak, waarin veel glas is gebruikt.  Beeld Eva Plevier
Het Fons Vitae Lyceum heeft na de renovatie een nieuw dak, waarin veel glas is gebruikt.Beeld Eva Plevier

Meer dan twee jaar na een grote brand op het dak van het Fons Vitae Lyceum is de – gerenoveerde – school in Zuid woensdag weer opengegaan. ‘Achteraf is de brand een zegen geweest.’

Tahrim Ramdjan

Op het schoolplein is een rode loper uitgerold. Een dj draait Amerikaanse hitjes, met een harde bas die niet onderdoet voor Paradiso. De brugklassers Lucy Roosien (13), Viyana Jam (12) en Lynne Vreeken (12), die al een half jaar naar het Fons Vitae gaan, staan erbij. “Het voelt een beetje als een nieuwe eerste dag,” zegt Lucy. Lynne: “Dezelfde kinderen, nieuw gebouw.”

Voor de brugklassers verandert er immers niet veel: zij hebben het afgelopen halfjaar al les gehad op de school aan de Reijnier Vinkeleskade. Daar stonden enkele noodlokalen en de bètavleugel nog overeind. Woensdag heropent het oude gebouw, volledig gerenoveerd, echter ook voor alle andere leerlingen. Zij hebben ruim twee jaar les gehad op een andere locatie, nadat het pand aan de Vinkeleskade op 21 juni 2017 uitbrandde.

Brand in de dakgoot

Op de rampzalige zomerdag in 2017 ontstond er bij werkzaamheden op het dak een brand in de dakgoot, die pas na uren onder controle te krijgen was. “Een collega kwam met paniek in zijn ogen mijn kantoor binnen,” zegt rector David Asser (49). Met tranen in de ogen zag hij ’s avonds hoe de brandweer uiteindelijk het sein brand meester gaf.

“Vanaf dat moment word je geleefd,” zegt Asser. Er moest snel een alternatieve locatie komen om les te geven. Met mensen van de gemeente is hij, in een busje rijdend door de stad, op zoek gegaan naar een tijdelijke leslocatie. Alle beschikbare gebouwen waren te ver weg of te klein, behalve het voormalige Stelle College aan de Mr. Treublaan. “Ik dacht bij de eerste aanblik: dit ziet er niet uit,” zegt Asser.

Toch huisvestte het Fons Vitae er 2,5 jaar lang het grootste deel van zijn lessen, onder de succesvolle slogan ‘Nu even anders’. “Er liepen leerlingen met gele hesjes en bouwhelmen rond op de open dag in de tijdelijke locatie,” zegt Asser. Het was even spannend, maar de wervende slogan heeft zijn vruchten afgeworpen. “De school heeft nog nooit zoveel leerlingen gehad als nu.”

Fietsen

“Ik word er bijna emotioneel van dat we niet meer heen en weer hoeven te fietsen,” zegt Jaap Oord (58), docent Frans. “Dat fietsen vond ik juist niet zo erg,” zegt zijn collega Marja Kaaij (63). Oord: “Het vervelendste vond ik het om binnen te komen in een lokaal waar alle leerlingen al zitten.”

De leerlingen op het schoolplein denken vanochtend vooral aan de praktische gevolgen van de verbouwing. Brugklasser Viyana: “Ik zie op tegen al die trappen. Voor tekenen moeten we helemaal naar de vierde etage.”

Mats Engel (16) en Tijn Nijenhof (16), beiden uit 5 vwo, komen uit Abcoude. Mats: “Naar de Treublaan konden we een directe trein pakken. Dat kan nu niet meer.” Tijn: “Maar dat pand was wel een ruïne.”

Oude balkconstructies

Het Fons Vitae werd in 1924 opgericht als een katholieke zusterschool. Bij de recente renovatie zijn verlaagde plafonds weggehaald, waardoor oude balkconstructies zichtbaar zijn, zoals in de mediatheek, die is gevestigd in de kapel waar destijds de zusters baden.

“Op een heel mooie manier hebben ze oud en nieuw bij de verbouwing in elkaar gezet,” zegt kunstdocent Marieke de Weijer (49), terwijl ze haar nieuwe tekenlokaal inricht. “De brand blijft pijn doen. Een magazijn met werken van oud-leerlingen is verloren gegaan. Dat voel je nu weer door de verhuizing terug naar de oude school.”

Omdat het gebouw een monument is, mocht aan de zuidgevel niets worden gedaan. Daarom is bij de renovatie van de noordgevel veel glas gebruikt. Op een geheel nieuwe vierde etage kijken leerlingen nu uit op het Rijksmuseum. “Ik voelde me altijd opgesloten in het oude gebouw. Het was benauwd, oud, afgeleefd,” zegt docent Frans Kaaij. Havist Marlo Timmerman (16): “Er komt nu eindelijk zonlicht binnen.”

“Voor deze school is de brand achteraf een zegen geweest,” zegt Asser. “Er bleek veel mogelijk in zo’n crisissituatie.” Wat nu nog rest, is dat het gerenoveerde gebouw weer moet gaan leven. Door de brand zijn bijvoorbeeld de muurschilderingen van een kunstdocent verloren gegaan.

“Het gebouw is nog erg wit, er hangt nog niks.” Vwo-leerling Tijn Nijenhof beaamt dat: “Het lijkt nu nog een beetje op een ziekenhuis.”

Daags na de verwoestende brand in 2017, die de school onbruikbaar maakte. Beeld David Asser
Daags na de verwoestende brand in 2017, die de school onbruikbaar maakte.Beeld David Asser
Meer over